15 septembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 15 septembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 569. Ucraina a eliberat Andriivka, la est de Bahmut. Al doilea comandant rus al Regimentului 247 Asalt Aerian, Vasili Popov, a fost ucis în luptă în Ucraina. Rusia a pierdut un sistem S-400 Triumf în Ucraina. Tabăra Wagner din Belarus se demontează, strategia a fost să-i ţină pe mercenari departe de Moscova. Lukaşenko se întâlneşte vineri cu Putin, la Moscova. SUA vor răspunde după expulzarea a doi diplomaţi din Moscova. Ucraina evacuează civilii din Herson. (Kyiv Independent)
  • Asaltul migranţilor: Peste 8.000 de migranţi, majoritatea din Libia şi Tunisia, au ajuns pe insula italiană Lampedusa, în doar două zile, depăşind numărul locuitorilor. A fost declarată stare de urgenţă, iar marina italiană intenţionează să organizeze o blocadă navală. (AP)
  • Hunter Biden, fiul preşedintelui american, a fost inculpat la nivel federal pentru posesie ilegală de armă de foc. Este prima urmărire penală din istorie a fiului unui preşedinte în exerciţiu. (TVR)
  • Arabia Saudită: Doi ofiţeri executaţi în cel mai mare secret pentru înaltă trădare. Nu au fost comunicate detalii despre faptele militarilor. Locotenent-colonelul pilot Majid ben Moussa Awad Al-Balawi şi comandantul de batalion Youssef ben Radha Hassan Al-Azouni, fuseseră arestaţi din septembrie 2017. (Hotnews)
  • Ministrul chinez al Apărării a fost demis şi este anchetat în secret. Generalul Li Shangfu nu a mai fost văzut de trei săptămâni şi ar fi plasat în arest la domiciliu. Beijingul nu a făcut niciun anunţ oficial. În iulie, acelaşi lucru s-a întîmplat cu ministrul de externe, Qin Gang. (The Washington Post)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România îşi propune să dubleze transportul de cereale din Ucraina. România va încerca să dubleze, luna viitoare, volumul de cereale ucrainene transportat pe teritoriul său, de la 2 la 4 milioane de tone. Acest lucru a fost declarat de premierul român Marcel Ciolacu. (Mediafax)
  • România a închis spaţiul aerian între Galaţi şi Sulina. Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spaţiului aerian naţional, au impus restricţii suplimentare de zbor în spaţiul aerian limitrof graniţei cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina şi Galaţi, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spaţiului aerian naţional, până la înălţimea de 4.000 m. (Mediafax)
  • Construcţia adăposturilor de la Plauru a fost finalizată. Militarii Brigăzii 10 Geniu au finalizat joi adăposturile construite în zona Plauru, judeţul Tulcea,  pe care le-au predat primăriei Ceatalchioi.
  • Grevă de avertisment la CFR. Trenurile vor fi oprite vineri, în intervalul 7:00-9:00, salariaţii cer venituri mai mari, condiţii de muncă mai bune şi investiţii în infrastructură. (TVR)
  • Rafila: COVID-19 a revenit şi în România, ca şi în alte ţări. În momentul de faţă avem circa 2.000 de cazuri pe zi. Opinia mea e că acest val va mai dura circa una, două săptămâni, după care o să înceapă să scadă numărul de cazuri. (News.ro)