15 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 15 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: USAF
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 10.000 de persoane. În total, peste 5,3 milioane s-au vaccinat, peste 5,2 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.929 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 96 decese, iar la ATI sunt internate 675 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Putin intră în izolare. Preşedintele rus Vladimir Putin se va autoizola după ce au fost depistate cazuri de coronavirus în anturajul său şi, prin urmare, nu se va deplasa în Tadjikistan în această săptămână pentru întâlniri regionale de securitate, a anunţat marţi Kremlinul. (Aleph News)
 • Generalul cu cea mai mare funcţie din armata SUA, îngrijorat de sănătatea mintală a lui Trump. Generalul Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din armata SUA şi cel mai important consilier militar al preşedintelui în funcţie a luat măsuri în secret pentru evitarea unui război nuclear cu China, fiind îngrijorat de sănătatea mintală a lui Donald Trump după pierderea alegerilor. Informaţia apare în cartea „Peril” a jurnaliştilor Bob Woodward şi Robert Costa de la Washington Post, unde se arată că Milley l-a sunat pe omologul chinez pentru a-l asigura că SUA nu vor ataca China. (AFP)
 • SUA au evacuat 500 de afgani din Uzbekistan. Pentagonul a anunţat că a evacuat 500 de militari şi civili din Uzbekistan, în acest moment nemaifiind niciun refugiat afgan în această ţară unde s-au retras din calea talibanilor peste 1.500 de afgani în ultimele luni. (AP)
 • Anchetă în Georgia pentru spionarea clericilor. Parchetul general din Georgia a anunţat, marţi, deschiderea unei anchete după publicarea unor documente afirmând că membri ai bisericii ortodoxe din această ţară caucaziană au fost spionaţi de serviciile de informaţii, referitor la legăturile acestor persoane cu Rusia, cercurile de afaceri şi viaţa lor privată. (Agerpres)
 • Bombardier B-2, de 2 miliarde dolari, distrus în SUA. Un bombardier B-2 Spirit, invizibil pentru radare, a fost distrus, marţi, în Baza Aeriană Whiteman, din Missouri, în timpul unei aterizări de urgenţă. Baza militară a anunţat că nu sunt victime. (AP)
 • Discuţii Coreea de Sud – China, referitoare la Coreea de Nord. Ministrul de Externe din Coreea de Sud, Chung Eui-yong, s-a întâlnit, miercuri, la Seul, cu omologul chinez Wang Yi, unde au discutat şi despre înarmarea Coreei de Nord, la două zile după ce aceasta din urmă a anunţat un test cu o rachetă de croazieră. China este aliatul Coreei de Nord, peste 90% din schimburile comerciale ale Phenianului se realizează prin Beijing. (AP)
 • Coreea de Nord a lansat două rachete balistice. Oficiali din Coreea de Sud şi Japonia au anunţat, miercuri, că guvernul de la Phenian a lansat două rachete balistice în estul peninsulei, în exteriorul Zonei economice exclusive ale celor două ţări.
 • Taiwan, exerciţiu militar anti-invazie. Armata din Taiwan a început exerciţiul „Han Guang”, care simulează reacţia forţelor militare la o invazie a insulei din partea Chinei, care consideră că Taiwanul este parte a Chinei.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Convorbire Bogdan Aurescu - Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA. Cei doi au discutat, marţi, la telefon, despre situaţia de la Marea Neagră şi programul Visa Waiver. (MAE)
 • CCR ar putea anunţa termenul pentru dezbaterea referitoare la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Curtea Constituţională a României ar putea anunţa termenul la care urmează să fie dezbătută sesizarea premierului Florin Cîţu cu privire la existenţa unui conflict juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, după ce părţile implicate au primit termen până miercuri să transmită punctele de vedere. (Agerpres)