15 mai 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 15 mai 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina. Ucraina a stabilizat situaţia la Harkov şi a blocat forţele ruse. Baza Aeriană Belbek din Crimeea a fost bombardată de Ucraina. Generalul Budanov, şeful informaţiilor militare ucrainene, a precizat că Rusia va deschide noi fronturi în provinciile Sumi şi Cernihiv. Franţa va livra Ucrainei sisteme antiaeriene. (Mediafax)
 • Războiul Israel-Hamas. Hamas plănuia să stabilească o bază secretă în Turcia pentru a efectua atacuri împotriva israelienilor în diferite ţări din regiune, potrivit documentelor de informaţii confiscate de Armata Israelului în Gaza, arată New York Times. Armata Israelului a extins operaţiunile în oraşul Rafah, de unde au fost evacuaţi 450.000 de palestinieni, conform ONU. Un lider militar hezbollah a fost ucis în sudul Libanului. (Mediafax)
 • Jurnalista chineză care a relatat despre epidemia de coronavirus din Wuhan ar fi dispărut după ce şi-a ispăşit pedeapsa de 4 ani de închisoare. Organizaţia Reporteri fără Frontiere se teme că, după ce a fost eliberată, Zhang Zhan, în vârstă de 40 de ani, este ţinută sub o formă de supraveghere de către autorităţi. (TVR)
 • Taiwanul a detectat 45 de avioane militare chinezeşti în jurul insulei. Este cel mai mare număr de avioane chineze detectate în jurul Taiwanului, pe care Beijingul îl revendică drept parte a Chinei, într-o perioadă de 24 de ore în acest an. (Agerpres)
 • Bulgaria nu va îndeplini criteriile de aderare la euro în 2024, anunţă guvernatorul Băncii Naţionale. Radev a atribuit întârzierea ţării în îndeplinirea criteriilor pentru zona euro crizei politice actuale şi lipsei de angajament din partea executivului pentru finalizarea procesului de aderare. (G4Media)
 • SUA şi UE au criticat Georgia că se apropie de Moscova, după ce parlamentarii au adoptat marţi legea „agenţilor străini”, după modelul rusesc. În stradă au fost confruntări între poliţie şi protestatari. (AFP)
 • Rusia a operaţionalizat sistemul de rachete intercontinentale Bulava. RSM-56 Bulava, indicativ NATO SS-NX-30, este o rachetă balistică cu raza de acţiune de peste 8.000 km şi poate transporta 10 focoase nucleare ce intră independent în atmosferă şi lovesc ţinte diferite. (MAS)
 • Cancelarul german Olaf Scholz se opune reintroducerii serviciului militar obligatoriu, după modelul suedez. Germania a renunţat la armata obligatorie în 2011, iar Scholz precizează că acum este o altă situaţie, iar Germania nu mai are infrastructura necesară. (G4Media)
 • Macron cere un armistiţiu olimpic. Preşedintele Franţei pledează pentru un armistiţiu olimpic pe durata întrecerilor sportive, între 26 iulie şi 11 august, care ar putea înlesni o eventuală negociere între Kiev şi Moscova pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia. (Digi24)
 • Putin merge în China. Este a doua vizită în şase luni şi a treia întâlnire între Putin şi Xi. Comform MAE rus, cei doi urmăresc să instaureze noua ordine mondială democratică. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Bărbat omorât în bătaie cu bâtele într-un parc din Capitală. Doi agresori de 16 şi 20 de ani se luaseră de două tinere, fiicele iubitei victimei. Aceştia au fost prinşi la puţin timp, după scandal. (Digi24)
 • Ciolacu: Moscova a transmis o ameninţare voalată către România, după anunţul preşedintelui că un sistem PATRIOT ar putea fi livrat Ucrainei. „Decizia României privind transferul sistemului Patriot către Ucraina deranjează, dar să fiu bine înţeles, Rusia nu îşi permite să atace România”. (G4Media)