15 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 15 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: US Army
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 15.000 de persoane. În total, peste 4,8 milioane s-au vaccinat, peste 4,6 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 79 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 3 decese, iar la ATI sunt internate 51 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Proteste violente în Franţa. Violenţe între protestatari care se opun vaccinării şi utilizării certificatelor Covid-19 au avut loc, miercuri după-amiază, în mai multe localităţi din Franţa, inclusiv la Paris, unde au fost ridicate baricade. (Aleph News)
  • Guvernul cubanez ridică restricţiile privind introducerea în ţară a alimentelor şi medicamentelor. Premierul Manuel Marrero a anunţat o primă măsură de calmare a populaţiei, după ce mii de persoane au protestat în mai multe localităţi, autorizându-i pe cetăţeni, până la 31 decembrie, să aducă alimente, medicamente şi produse de igienă fără a plăti taxe şi fără limită de valoare. (AP)
  • Generalul american cu cea mai mare funcţie s-a temut că Trump va folosi armata pentru a rămâne la putere. Preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley, a declarat apropiaţilor că s-a temut că Donald Trump va folosi armata pentru a rămâne la putere comparându-l pe fostul preşedinte american cu Adolf Hitler. Informaţia apare în cartea „I Alone Can Fix It: Donald J. Trump’s Catastrophic Final Year,” scrisă de doi reporteri de la Washington Post, Carol D. Leonnig şi Philip Rucker.
  • De ce s-a prăbuşit MiGul-29 bulgăresc în Marea Neagră. Ministerul bulgar al apărării a predat Parchetului raportul după prăbuşirea, pe 9 iunie, a unui avion MiG-29 în Marea Neagră. Ancheta a avansat trei posibile motive: avionul ar fi lovit suprafaţa apei după ce pilotul a pierdut coordonatele spaţiale (cea mai plauzibilă), catastrofa a fost cauzată de o rachetă transportată la bord, avionul de vânătoare a fost distrus după ce racheta a explodat.

 

Apărarea şi securitatea României

  • MApN organizează paradă cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan. Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan va avea loc miercuri, 21 iulie, începând cu ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, a anunţat instituţia militară.
  • România trebuie să-şi reducă cu 12,7% emisiile de gaze cu efect de seră. Comisia Europeană a propus, miercuri, un pachet de măsuri pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE, până în anul 2030, luându-se ca punct de referinţă anul 2005. Planul va fi negociat cu statele membre şi cu Parlamentul European.