15 februarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 15 februarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Evenimente politico-militare globale
 • Putin e dispus să negocieze. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni seară, că Vladimir Putin este dispus să negocieze, dar a adăugat că Ucraina este una din îngrijorările mai largi de securitate ale Rusiei. (Tass)
 • Cancelarul Germaniei vizitează Rusia. Noul cancelar Olaf Scholz ajunge marţi în Moscova, pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, după ce luni a discutat la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. (AFP)
 • NATO discută despre grupul de luptă din România. Marţi, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va susţine o conferinţă de presă înaintea Reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate, unde se va decide şi înfiinţarea unui grup de luptă permanent în România. (NATO)
 • Marea Britanie trimite cercetaşi militari în Lituania. Ministerul britanic al Apărării a anunţat luni că va trimite un mic contingent de militari în Lituania, pentru a sprijini ţara gazdă cu informaţii şi misiuni de supraveghere şi cercetare. (AFP)
 • SUA: o invazie rusă în Ucraina poate începe în orice moment. Karine Jean-Pierre, adjuncta secretarului de presă al Casei Albe, a declarat, luni, că o invazie rusă în Ucraina poate începe în orice moment, inclusiv în această săptămână, dar încă este speranţă pentru dialog. (AP)
 • Rusia mută rachete şi piese de artilerie în apropierea graniţei cu Ucraina. Mai multe coloane cu unităţi de artilerie şi sisteme de rachete ruseşti au fost filmate în timp ce se îndreptau către graniţa cu Ucraina. (CNN)
 • Discuţie între Joe Biden şi Boris Johnson. Cei doi lideri au discutat, luni, la telefon, mai mult de 40 de minute pentru a-şi coordona acţiunile în legătură cu pericolul unei invazii ruse în Ucraina. Cei doi au precizat că există şanse de negociere şi de aplanare a unui conflict. (AP)
 • Ucraina primeşte garanţii de credit de 1 miliard de dolari din partea SUA. Purtătoarea de cuvânt adjunctă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat, luni, că Statele Unite vor asigura garanţii de credit Ucrainei în valoare de un miliard de dolari. Numai anul trecut, SUA au donat Ucrainei armament în valoare de 650 milioane de dolari. (AFP)
 • Fost comandant american: Cheia regiunii este în mâinile Turciei. Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane dislocate în Europa, a declarat, luni, că Turcia ar putea avea o importanţă foarte mare în oprirea unei invazii ruse în Ucraina. Acesta a sugerat SUA să conlucreze mai bine cu Turcia. (Aksam)
 • Franţa se retrage din Mali din cauza mercenarilor ruşi. Aproximativ 1.000 de mercenari ruşi au ajuns în Mali, conform ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian. Acesta a precizat că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru continuarea misiunii forţei franceze Barkhane. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Premierul Ciucă se întâlneşte cu responsabili din domeniul energiei. Premierul Nicolae Ciucă va avea marţi alte două întâlniri cu responsabili din domeniul energiei. Potrivit programului oficial, transmis de Guvern, prim-ministrul va coordona, de la ora 10,00, reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei, iar de la ora 14,00 va participa la şedinţa de lucru cu responsabilii în domeniul energiei. (TVR)
 • Ministrul de externe al Ungariei este în campanie electorală în Transilvania. Ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, a vizitat, luni, mai multe localităţi din Transilvania, alături de vicepremierul român Hunor Kelemen. Ungaria va avea alegeri parlamentare în luna aprilie, primele în care Viktor Orban se va confrunta cu o opoziţie unită. (Digi24)