15 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 15 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 35.000 de persoane. În total, peste 7,86 milioane s-au vaccinat, peste 7,67 milioane cu schema completă, din care peste 1,82 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 946 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 106 decese, iar la ATI sunt internate 665 persoane.
 • Omicron se răspândeşte mai rapid ca alte variante. Nicio variantă a coronavirusului nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron, a declarat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care estimează că majoritatea ţărilor este în prezent afectată de noua tulpină.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Discuţie Macron – Putin referitoare la trupele ruseşti de la graniţa Ucrainei. Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au discutat, marţi, despre relaţia tensionată dintre Rusia şi NATO, cu accent pe trupele ruseşti dislocate la graniţa cu Ucraina şi criza migranţilor de la graniţa Belarusului cu Polonia. Cei doi au convenit să continue dialogul. (Tass)
 • Preşedinţii Rusiei şi Chinei vor discuta despre tensiunile cu NATO. Preşedintele rus, Vladimir Putin, va discuta, miercuri, cu omologul chinez, Xi Jinping, despre situaţia de securitate încordată cu unele state membre NATO. Cei doi vor analiza situaţia de securitate din Asia şi din Europa. (Tass)
 • Macedonia de Nord şi Albania sunt mai aproape de aderarea la UE. Consiliul Uniunii Europene a reafirmat, marţi, angajamentul de a continua procesul de extindere prin admiterea unor ţări din Balcanii de Vest, semnalând intenţia iniţierii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi cu Albania. (Mediafax)
 • Programul israelian de spionaj Pegasus ar putea fi închis sau vândut. Firma israeliană de spionaj NSO Group ia în considerare închiderea controversatei sale operaţiuni Pegasus şi vânzarea întregii companii. Două fonduri americane anonime ar fi luat în considerare preluarea controlului asupra Pegasus printr-o tranzacţie de 200 de milioane euro. Acest lucru vine după decizia Statelor Unite de a pune compania israeliană pe lista neagră din punct de vedere al comerţului, fapt care i-a provocat datorii estimate la 500 de milioane de dolari. (Mediafax)
 • ONU cere SUA şi Iranului să revină la Acordul Nuclear. Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a cerut, marţi, Statelor Unite să ridice sancţiunile impuse Iranului în conformitate cu acordul nuclear din 2015 iar Teheranului să revină la angajamentele sale de a-şi limita programul atomic. (AP)
 • Dialog economic americano-palestinian. Oficiali americani şi palestinieni s-au întâlnit virtual marţi, prima întâlnire de acest fel în ultimii cinci ani, pentru a reînnoi Dialogul economic americano-palestinian, suspendat de administraţia Trump, informează Departamentul de Stat al SUA. (Comunicat)
 • O navă spaţială a pătruns, în premieră, în atmosfera Soarelui. Sonda solară Parker a devenit prima navă spaţială care a pătruns în atmosfera solară, a anunţat marţi NASA. Sonda a zburat prin coroana solară şi a preluat probe de particule şi câmpuri magnetice. (Hotnews)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Coaliţia de guvernare a discutat despre indexarea pensiilor militare. Pensiile militare ar putea fi indexate cu 2,6% în 2022, în funcţie de încadrarea în deficitul bugetar, au declarat, marţi, surse guvernamentale. Această indexare a fost discutată în coaliţie, dar nu există încă o decizie în acest sens. (Mediafax)
 • România a primit a şasea aeronavă C-130 Hercules. O aeronavă de tip C-130 Hercules, varianta H, transferată, cu titlu gratuit, din excedentul Guvernului Statelor Unite ale Americii către Forţele Aeriene Române, a aterizat marţi, 14 decembrie, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”. Forţele Aeriene Române mai au în dotare cinci aeronave C-130 Hercules, patru în variantă „B” şi una în variantă „H”. (Mediafax)
 • Manifestări dedicate împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. Împlinirea a 32 de ani de la declanşarea Revoluţiei va fi marcată printr-o serie de manifestări care se vor desfăşura la Timişoara în perioada 15 - 20 decembrie şi care vor începe cu Marşul Libertăţii, organizat de Primărie, pe traseul Piaţa Maria - Piaţa Victoriei - Operă - Catedrală şi vor continua cu slujbe comemorative, depuneri de coroane, expoziţii şi concerte. (Agerpres)
 • Percheziţii la 25 de persoane care deţin ilegal arme. Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Romană coordonează astăzi o acţiune la nivel naţional privind nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, în cadrul căreia vor fi efectuate 26 de percheziţii domiciliare. (Mediafax)