15 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 15 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: US Navy

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 80.000 de persoane (peste 30.000 cu ambele doze). În total, peste 2,4 milioane s-au vaccinat, peste 1,4 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.076 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 164 decese, iar la ATI sunt internate 1.521 de persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Iranul respinge medierea în acordul nuclear. Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a respins ofertele venite în timpul discuţiilor de la Viena cu privire la acordul nuclear iranian, în urma întâlnirii comitetului mixt care reuneşte statele părţi la acord (Germania, Franţa, Regatul Unit, China, Rusia şi Iran), arată Mediafax.
 • Afganistanul se poate apăra singur. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat, miercuri seară, că a discutat cu omologul său din SUA, Joseph Biden, despre planul retragerii trupelor americane, subliniind că serviciile de securitate afgane sunt pregătite să preia toate sarcinile în materie de apărare, arată Mediafax.
 • CIA avertizează asupra retragerii din Afganistan. Retragerea trupelor occidentale din Afganistan generează riscuri „semnificative" privind amplificarea terorismului, afirmă William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite, conform site-ului Axios.com, preluat de Mediafax.
 • Poliţia rusă percheziţionează studenţi jurnalişti. Poliţia rusă a percheziţionat miercuri redacţia ziarului studenţesc DOXA şi domiciliile a patru din redactorii săi care realizaseră o înregistrare video despre represiunea împotriva susţinătorilor opozantului aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, transmite AFP, preluat de Agerpres. Cei patru sunt urmăriţi penal pentru „incitarea minorilor la participarea la acţiuni ilegale periculoase" şi riscă o pedeapsă de trei ani de închisoare, a declarat instanţa districtului Basmannîi din Moscova.
 • SUA au anulat deplasarea a două distrugătoare în Marea Neagră. Distrugătoarele Roosevelt şi Donald Cook nu vor mai intra astăzi şi mâine în Marea Neagră, cum era planificat, a transmis Reuters în baza unor surse din Turcia. Conform unor informaţii OSINT, acum cele două nave sunt ancorate în Portul Souda, din insula grecească Creta.
 • SUA şi Germania au cerut Rusiei să reducă trupele de la graniţa Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Angela Merkel au convenit miercuri într-un interviu telefonic să solicite Rusiei să reducă numărul trupelor sale desfăşurate la graniţa cu Ucraina, pe măsură ce situaţia de pe teren se tensionează.
 • Rusia a mobilizat peste 20.000 de militari la graniţa cu Ucraina. Rusia are între 15.000 şi 25.000 de militari în peninsula Crimeea şi la frontiera cu Ucraina, potrivit estimărilor Statelor Unite, a indicat miercuri însărcinatul cu afaceri al SUA, Courtney Austrian, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Viena, transmite dpa, potrivit Agerpres.
 • A patra zi de violenţe de stradă în SUA. Peste o mie de soldaţi ai Gărzii Naţionale sunt desfăşuraţi în oraşul Minneapolis, pentru a preveni violenţele, în a treia seară de demonstraţii, după moartea duminică a unui tânăr afro-american împuşcat de poliţie, în timpul procesului referitor la uciderea lui George Floyd. Un tânăr afro-american de 20 de ani, Daunte Wright, a fost împuşcat de o poliţistă de 26 de ani, după ce i-a pus cătuşele, deoarece s-a opus arestării şi a intrat în maşină.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Grile de salarizare pentru administraţia publică locală şi plafonarea sporurilor la 20%. Ministerul Muncii propune Guvernului, printr-un memorandum, o serie de modificări privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, printre care sporuri de maxim 20% din salariul de bază, uniformizarea salariilor din primării, spor de performanţă lunar, arată Mediafax.
 • Ambasador în SUA. Andrei Muraru, propus ambasador în State Unite ale Americii, a primit, miercuri, avizul favorabil al comisiilor parlamentare reunite şi a spus că este încrezător că vizele pentru cetăţenii români vor fi ridicate până la finalul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis.