14 septembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 14 septembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 568. Rusia a pierdut un submarin din clasa Kilo, Rostov pe Don, şi o navă de desant în atacul de la Sevastopol. NATO este solidar cu România, după găsirea celei de a treia drone. 105 facilităţi portuare au distrus ruşii în Ucraina în ultimele două luni. Pentagonul trimite monitori la Kiev pentru a urmări transferurile de arme. (Mediafax)
  • Vladimir Putin a acceptat invitaţia lui Kim Jong Un de a vizita Coreea de Nord. Cei doi vor să consolideze relaţiile militare dintre cele două ţări. SUA au avertizat cu noi sancţiuni dacă vor fi transferate arme sau muniţii Rusiei. (TVR)
  • Taiwan: 68 de avioane de luptă şi 10 nave de război chineze în apropierea coastelor sale. Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă că va fi invadat de Beijing, care consideră insula autonomă ca parte a teritoriului său ce trebuie recucerită cu forţa dacă este necesar. (Agerpres)
  • Coreea de Sud cumpără alte 25 de aeronave F-35 cu peste 5 miliarde dolari. Departamentul de Stat al SUA a avizat vânzarea, care trebuie să primească aprobare şi din partea Congresului. Coreea de Sud foloseşte aeronave F-35 din 2018 şi are deja 40 de aparate. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ruse a fost convocat miercuri la MAE, după ce autorităţile române au găsit în judeţul Tulcea noi fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă în Ucraina. Secretarul de stat Iulian Fota a transmis protestul ferm faţă de violarea din nou a spaţiului aerian al României şi a cerut părţii ruse să înceteze imediat atacurile împotriva populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu România. (Mediafax)
  • Dosar penal in rem în cazul dronelor căzute în Tulcea. Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat pentru nerespectarea regimului traficului aerian. (Mediafax)
  • Reactia Moscovei după anunţul că ambasadorul rus va fi convocat la MAE, în urma căderii unor noi fragmente de dronă pe teritoriul României. Maria Zaharova, directoarea Departamentului de Presă, M.A.E. Rusia: Dacă România ar fi fost îngrijorată de toată această situaţie, probabil că s-ar fi comportat alfel: nu ar fi tensionat atmosfera în Republica Moldova, nu s-ar fi dedat la provocări în spaţiul regiunii sale, nu ar fi susţinut din punct de vedere politic şi material regimul Zelenski, care face tot posibilul să altereze securitatea şi stabilitatea în regiune. Dacă ar fi fost preocupaţi, ar fi făcut tot posibilul să evite această criză, la care participă deja. (TVR)
  • MAE salută apelul Ursulei von der Leyen faţă de aderarea cât mai rapidă a României la Schengen. MAE salută în mod particular apelul direct şi ferm exprimat de Preşedintele Ursula von der Leyen faţă de aderarea cât mai rapidă a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, precum şi mesajul de apreciere la adresa contribuţiei celor două ţări la gestionarea provocărilor determinate de migraţie. (Mediafax)
  • ROMAERO, Memorandum cu singura firmă din afara SUA autorizată pentru F-16 la nivel de depozit. Ministerul Economiei a transmis, miercuri, că România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanţă şi Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 ”Fighting Falcon”, fiind semnat un Memorandum între compania norvegiană KONGSBERG şi ROMAERO S.A. (News.ro)
  • Preşedintele Klaus Iohannis vizează funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi politici de securitate. Propunerea ar trebui făcută după alegerile europene de premierul Ciolacu. (G4Media)