14 mai 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 14 mai 2024

Florin Jipa

Sursă foto: IDF

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Germania va furniza Ucrainei un alt sistem antiaerian IRIS-T, în mai. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns la Kiev. Rusia avansează în Harkov, se dau lupte grele pentru oraşul Vovchansk (17.000 locuitori). Zelenski se teme că armata rusă ar intra şi în ultimele două regiuni din nord, Sumi şi Cernihiv, mărind frontul la aproape 2.000 km. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Chiar dacă Armata Israelului avansează în Rafah, principalii aliaţi ai Israelului, incluciv Statele Unite, avertizează asupra situaţiei din Gaza. Secretarul de stat Antony Blinken a lansat unele dintre cele mai puternice critici cu privire la modul în care Israelul a condus războiul din Gaza, spunând că tacticile israeliene au însemnat „pierderi oribile de vieţi omeneşti a civililor nevinovaţi", nu au reuşit să neutralizeze liderii şi luptătorii Hamas şi ar putea duce la o insurgenţă de durată. (Mediafax)
  • Ungaria se opune ca NATO să ajute mai mult Ucraina. Ministrul de Externe Péter Szijjártó: Ungaria este pregătită să reziste presiunilor enorme din partea NATO în privinţa războiului din Ucraina / „O superputere nucleară nu poate fi învinsă. Ceea ce se întâmplă este, practic, ţinerea în funcţiune a unui abator”, avertizează el. (G4Media)
  • Olaf Scholz şi ţările nordice solicită mai mult ajutor pentru Ucraina. Cancelarul german speră că şi alte ţări vor urma exemplul Germaniei şi vor furniza sisteme PATRIOT Kievului. În România sunt disensiuni între preşedintele Iohannis şi ministrul Apărării Tîlvăr privind transferul unui sistem PATRIOT Ucrainei. (News)
  • Peste 1.000 de terorişti Hamas sunt tratati în spitale din Turcia. Erdogan a declarat că, pentru el, Hamas este o organizaţie de rezistenţă. (TVR)
  • Parlamentul din Georgia va vota marţi proiectul de lege privind „influenţa străină”, în ciuda manifestaţiilor de masă care denunţă un text ce îndepărtează ţara de Europa şi o îndreaptă spre Moscova. Premierul georgiei a declarat că şi alte legi controversate, pe modelul Moscovei, vor fi adoptate, precum imigraţia şi drepturile LGBT. (AFP)
  • Erdogan a anunţat că biserica ortodoxă Chora de la Istanbul, parte a patrimoniului bizantin, va fi transformată în moschee. „Am discutat cu Erdogan despre transformarea bisericii Sfântul Mântuitor din Chora şi mi-am exprimat dezacordul”, a declarat Mitsotakis la finalul unei întrevederi cu preşedintele turc, dând asigurări că această „comoară culturală” trebuie „să rămână accesibilă oricărui vizitator”. (G4Media)
  • Experţi în apărare au simulat revenirea lui Trump la Casa Albă. Rezultatul: haos, căderea Ucrainei şi posibila destrămare a NATO. Dacă Donald Trump va câştiga un al doilea mandat prezidenţial în alegerile din noiembrie, Ucraina va fi probabil nevoită să accepte o pace dezavantajoasă, iar Alianţa Nord-Atlantică s-ar putea destrăma, cu consecinţe sumbre pentru Europa, avertizează Finley Grimble, un expert britanic în apărare care a coordonat astfel de analize pentru guvernul britanic. (Hotnews)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Şedinţă solemnă la Parlament, marţi, consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel. Pe 10 aprilie a intrat în vigoare Legea nr. 86/2024 pentru instituirea zilei de 14 mai ca Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel. Administraţia Prezidenţială, Parlamentul şi Guvernul vor lua măsurile necesare pentru arborarea drapelului Statului Israel, alături de cel al României. (G4Media)
  • CCR dezbate, marţi, sesizarea ÎCCJ în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie. Judecătorii de la Instanţa supremă au admis în luna martie o cerere depusă de reprezentanţii Partidului Reînnoim Proiectul European în România - REPER privind sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 21/2024, prin care au fost comasate alegerile locale cu cele europarlamentare. (Agerpres)