14 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 14 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 20.000 de persoane. În total, peste 8,01 milioane s-au vaccinat, peste 7,90 milioane cu schema completă, din care peste 2,19 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.785 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 34 decese, iar la ATI sunt internate 441 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Negocierile Occidentului cu Rusia, eşec pe toată linia. În cele trei reuniuni, de la Geneva, Bruxelles şi Viena, ţările membre NATO şi Rusia nu au ajuns la o înţelegere privind ameninţarea Rusiei cu invadarea Ucrainei. NATO a respins cerinţele Rusiei de dezarmare a ţărilor din Europa de Est şi blocarea aderării altor ţări la Alianţă, în timp ce Rusia a avertizat cu noi tensiuni. (Reuters)
  • SUA oferă asigurări că nu vor stabili nimic cu Rusia fără acordul UE. Administraţia Joseph Biden a oferit asigurări că Statele Unite nu vor ajunge la niciun acord de securitate cu Rusia fără consultarea Uniunii Europene, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. (Mediafax)
  • Pentagonul va asigura asistenţă defensivă Ucrainei. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, joi, că Statele Unite va sprijini armata ucraineană, după ce negocierile cu Rusia au eşuat. (AP)
  • Rusia ameninţă că va disloca forţe în Cuba şi Venezuela. Rusia a avertizat că dacă ţările NATO nu-i respectă cerinţele de securitate, ar putea disloca trupe în apropierea graniţelor SUA, în Cuba şi Venezuela. Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a confirmat că Rusia nu exclude această variantă dacă SUA nu retrage trupele din ţările care au aderat la NATO după 1997. (TRT World)
  • Atac cu rachete asupra Ambasadei SUA din Irak. Cel puţin patru rachete au fost lansate, joi, spre sediul Ambasadei Statelor Unite din Irak, situată în Zona Verde, un perimetru ultrasecurizat din Bagdad. Trei rachete au căzut în curtea misiunii diplomatice americane, iar a patra a lovit o şcoală situată într-o zonă rezidenţială din apropiere. Două persoane, inclusiv o minoră, au fost rănite în atac (Mediafax)
  • Bombardierele ruseşti din Siria pot lovi orice ţintă din Mediterana. Generalul Serghei Kobilash, comandantul forţelor aeriene ruseşti cu rază mare de acţiune, a declarat că bombardierele Tu-22MZ, dislocate în baza Khmeimim acoperă toată regiunea Mediteranei. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Criza energiei. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat joi seară că nu există un cadru legal care să permită românilor să nu plătească factura la energie sau gaze şi să nu aibă penalităţi, arătând că Guvernul trebuie să vină cu un cadru legal nou. (Mediafax)
  • Ziua Culturii Naţionale. Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită şi în acest an, instituţiile culturale din subordinea Ministerului Culturii din Bucureşti şi din ţară organizând numeroase concerte, recitaluri, expoziţii, ghidaje sau ateliere de creaţie. Confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010, la propunerea academicianului Eugen Simion, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în data de 15 ianuarie, când este marcată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. (Agerpres)