14 ianuarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 14 ianuarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Coronavirus şi vaccinuri

 • Echipa de experţi a OMS a ajuns în China, la Wuhan, pentru a ancheta originea coronavirusului, potrivit imaginilor difuzate în direct la postul naţional de televiziune CGTN, scrie AFP. China a amânat această vizită cât a putut, fiind dornică să îndepărteze orice responsabilitate în pandemia care a făcut circa două milioane de morţi în întreaga lume, mai spune sursa citată.
 • România vrea să vaccineze 10 milioane de persoane până în septembrie. Premierul Florin Cîţu a reiterat miercuri că vaccinarea anti-COVID "merge bine" până acum, subliniind că obiectivul său este de a avea, la nivelul lunii septembrie, 10,4 milioane de persoane vaccinate. Mulţi experţi au spus că nu este de ajuns, deoarece nu se atinge nivelul de imunizare de peste 70% din populaţie.
 • Spania a înregistrat miercuri un număr record de cazuri în 24 de ore, cu circa 39.000 de infecţii noi diagnosticate, un bilanţ fără precedent de la începutul pandemiei, transmite Agerpres.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Trump nu poate fi suspendat până la terminarea mandatului. Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat inculparea preşedintelui în funcţie, Donald Trump, pentru "instigare la insurecţie", dar Senatul SUA nu poate finaliza procedura demiterii înainte de încheierea mandatului lui Donald Trump, pe 20 ianuarie, a declarat enatorul Mitch McConnell, liderul grupului republican.
 • Statele Unite în stare de asediu. Autorităţile federale iau măsuri de securitate fără precedent pentru ceremonia de depunere a jurământului a preşedintelui Joe Biden de pe 20 ianuarie. FBI a avertizat că vor fi acţiuni violente în ţară, dacă preşedintele Donald Trump va fi suspendat. Peste 15.000 de militari din Garda Naţională au fost mobilizaţi doar la Washington, care este în stare de asediu până pe 24 ianuarie, conform AFP.
 • Iranul încalcă un alt angajament şi produce uraniu metalic. Iranul a transmis miercuri Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) că avansează în producţia de uraniu metalic pentru a servi drept combustibil la un reactor, ceea ce ar marca o nouă încălcare a angajamentelor sale din acordul internaţional semnat în 2015, notează AFP.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Protest. Federaţia "Solidaritatea Sanitară" organizează joi acţiuni de protest în Piaţa Victoriei şi în faţa Prefecturilor din judeţele ţării, potrivit unui comunicat a organizaţiei sindicale.
 • Ziua culturii se mută în online. Ziua Culturii Naţionale va fi marcată online în reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) prin organizarea unei ample serii de concerte, expoziţii, recitaluri, proiecţii de filme şi dezbateri, conform declaraţiei preşedintelui interimar al ICR, Mirel Taloş.
 • Cod galben de viscol în zonele montane din şase judeţe. Meteorologii au emis, joi dimineaţa, avertizări Cod galben de viscol, valabile în zonele montane din şase judeţe situate în Transilvania, Moldova şi Muntenia: Cluj, Prahova, Suceava, Neamţ, Argeş şi Dâmboviţa.
 • Buget 2021. Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că va discuta săptămâna viitoare cu structurile asociative ale autorităţilor locale despre bugetul pe 2021 şi că vor fi analizate inclusiv restructurarea acestora, dar şi gradul de colectare, modul în care sunt folosiţi banii, cheltuielile cu personalul.
 • Salariul minim a crescut. Guvernul a aprobat, miercuri, actul normativ prin care se stabileşte salariul minim brut pe ţară pentru 2021 la 2.300 de lei lunar, a anunţat prim-ministrul Florin Cîţu.