14 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 14 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Ambasada Rusiei
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 32.000 de persoane. În total, peste 7,85 milioane s-au vaccinat, peste 7,65 milioane cu schema completă, din care peste 1,80 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 494 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 45 decese, iar la ATI sunt internate 690 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Nori de război deasupra Europei. Uniunea Europeană a avertizat, luni, Rusia, că va răspunde cu sancţiuni economice dure la o ofensivă militară în Ucraina, după ce Putin a masat peste 100.000 de militari la graniţă şi cere garanţii scrise că NATO nu se va extinde spre Est. (CNN)
 • Turcia îi avertizează pe sârbii bosniaci să nu îşi formeze propria miliţie. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, luni, că un vot al parlamentarilor sârbi pentru a începe retragerea Republicii Srpska din forţele armate, din sistemul judiciar şi din sistemul fiscal al Bosniei şi Herţegovinei este periculos şi ar putea ameninţa stabilitatea regională. Iniţiativa aparţine preşedintelui sârb, Milorad Dodik, care a declarat că va forma propria miliţie şi are sprijinul Rusiei pentru acest lucru. (Reuters)
 • SUA cere Chinei să înceteze agresiunile din regiunea  Indo-Pacifică. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Chinei, marţi, la Jakarta, să pună capăt actelor sale agresive în regiunea Indo-Pacifică, în cadrul primului său turneu în Asia de Sud-Est. (AP)
 • Primul premier israelian în Emiratele Arabe Unite. Prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, s-a întâlnit, luni, la Abu Dhabi, cu prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Mohammed bin Zayed. (AP)
 • UE a impus sancţiuni companiei care furnizează mercenari ruşi. Uniunea Europeană a impus, luni, sancţiuni împotriva companiei de securitate ruse Wagner Group şi a trei indivizi, din cauza activităţilor militare clandestine efectuate de aceştia în Ucraina, Siria, Libia şi în alte ţări din Africa. (Mediafax)
 • Rusia anunţă că a arestat un grup neonazist coordonat de Ucraina. Autorităţile din Rusia au anunţat, luni, arestarea a peste 100 de membri ai unui grup neonazist care ar fi susţinut de Ucraina, în contextul tensiunilor cu statul vecin. Kievul neagă orice implicare. (Le Figaro)
 • Preşedintele tunisian prelungeşte suspendarea Parlamentului cu încă un an. Preşedintele tunisian Kais Saied a prelungit luni suspendarea parlamentului, pe care a decis-o în iulie 2021 prin asumarea deplinelor puteri, până la organizarea alegerilor legislative în decembrie 2022. (AP)
 • Emmanuel Macron s-a întâlnit la Budapesta cu liderii V4. Preşedintele francez a vizitat, luni, Budapesta, pentru a participa la summitul ţărilor din grupul de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia), ocazie cu care a avut discuţii în bilateral cu premierul ungar Viktor Orban, un adversar al lui Macron în politica europeană. (Hotnews)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Ambasada Rusiei la Bucureşti a chemat primari români să le ceară să nu asculte criticile mincinoase ale jurnaliştilor. Mai mulţi primari şi viceprimari din toată ţara s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, care, în contextul tensiunilor de la graniţa Ucrainei, i-a chemat pentru a le vorbi despre „cooperare bilaterală”. Numai că, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ambasadei, Valeri Kuzmin le-a cerut, între altele, edililor români să trateze „în mod critic acuzaţiile mincinoase” ale jurnaliştilor la adresa Rusiei. (Digi24)
 • Primele livrări de gaze din Marea Neagră sosesc în 2022. Primele cantităţi de gaze naturale din Marea Neagră vor veni în 2026 pentru perimetrul deţinut de OMV Petrom şi Romgaz, iar din perimetrul concesionat de Black Sea Oil & Gas gazele vor veni în 2022, a declarat luni ministrul Energiei Virgil Popescu. În cazul Black Sea Oil & Gas este vorba de un miliard de metri cubi pe an. (Mediafax)