14 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 14 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: US Navy

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 76.000 de persoane (peste 30.000 cu ambele doze). În total, peste 2,3 milioane s-au vaccinat, peste 1,4 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.883 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 193 decese, iar la ATI sunt internate 1.530 de persoane.
 • Primele doze de Johnson&Johnson ajung în România, dar administrarea lor este amânată pe perioadă nedeterminată. Prima tranşă de 60.000 de doze de vaccin ajunge astăzi la Institutul Cantacuzino. Până la sfârşitul lunii iunie, coordonatorii estimează că în ţară vor ajunge aproape 2 milioane şi jumătate de doze de vaccin. Valeriu Gheorghiţă spune că vaccinarea cu acest ser va începe doar după ce vom avea sufiecinte date despre siguranţa lui.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Criza din Ucraina. Joe Biden a reiterat susţinerea SUA pentru Ucraina, iar Vladimir Putin a propus soluţii pentru depăşirea crizei. Preşedintele Rusiei i-a propus omologului său american soluţii politice pentru depăşirea crizei din Ucraina, anunţă Kremlinul, după convorbirea telefonică în cursul căreia liderul SUA a reiterat susţinerea pentru suveranitatea Ucrainei.
 • Astăzi intră în Marea Neagră primul din cele două distrugătoare americane. Distrugătoarele Roosevelt şi Donald Cook vor trece prin Strâmtoarea Bosfor în Marea Neagră pe 14 şi 15 aprilie şi se vor întoarce pe 4 şi 5 mai, a arătat un post de televiziune din Turcia, citând un comunicat al  Ministerului turc de Externe. Imediat, adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Grushko, a declarat pentru Sputnik că prezenţa navelor americane în Marea Neagră va complica situaţia de securitate din regiune, fără însă să dea alte explicaţii.
 • SUA îşi vor retrage toate trupele din Afganistan până pe 11 septembrie 2021. Astăzi este aşteptată declaraţia preşedintelui Biden prin care va anunţa că trupele americane se vor retrage din Afganistan până în septembrie. Retragerea celor 2.500 de militari se va finaliza până la cea de-a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie 2001, care au atras Statele Unite în cel mai lung război din istoria recentă a ţării.
 • A treia zi de violenţe de stradă în SUA. O mie de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în oraşul Minneapolis, pentru a preveni violenţele, în a treia seară de demonstraţii, după moartea duminică a unui tânăr afro-american împuşcat de poliţie, în timpul procesului referitor la uciderea lui George Floyd. Un tânăr afro-american de 20 de ani, Daunte Wright, a fost împuşcat de o poliţistă de 26 de ani, după ce i-a pus cătuşele, deoarece s-a opus arestării şi a intrat în maşină.
 • Iranul va începe să îmbogăţească uraniu la 60%. Iranul „va începe să îmbogăţească uraniu la 60%", a anunţat marţi agenţia oficială IRNA, la două zile după „sabotarea” fabricii sale din Natanz, pentru care Teheranul învinovăţeşte Israelul, relatează Le Figaro. Anunţul a fost făcut la câteva ore după o întâlnire care a avut loc la Teheran între ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, şi omologul său rus, Serghei Lavrov. În prezent, Iranul îmbogăţeşte uraniul cu 20% în izotopul 235, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear internaţional încheiat la Viena în 2015.
 • Discuţiile de la Viena referitoare la Iran au fost amânate. Discuţiile de la Viena, care urmau să fie reluate miercuri, au fost amânate până joi, a anunţat ambasadorul rus la organizaţia internaţională, Mikhail Ulianov. Întâlnirea comitetului mixt care reuneşte statele părţi la acord (Germania, Franţa, Regatul Unit, China, Rusia şi Iran), sub egida UE, va avea loc pe 15 aprilie în capitala austriacă. Vor fi discutate, în mod evident, ultimele măsuri nucleare ale Iranului, în special îmbogăţirea cu 60% a uraniului, a scris el pe Twitter.
 • Tensiuni între China şi Taiwan. Zeci de avioane militare chineze au pătruns, în ultimele 24 de ore în zona de securitate aeriană din jurul Taiwanului, anunţă Administraţia de la Taipei, în contextul amplificării tensiunilor cu Beijingul.
 • Egiptul a confiscat nava care a blocat canalul Suez. Egiptul a confiscat nava Ever Given şi cer proprietarilor acesteia să plătească 900 de milioane de dolari, drept despăgubiri pentru blocarea Canalului Suez. Suma include pierderile înregistrate de Autoritatea Canalului Suez, costurile de relocare a navei, dar şi pe cele de mentenanţă.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Miting la Guvern. Cele mai mari cinci confederaţii sindicale organizează, miercuri, mitinguri anti-guvernamentale în faţa sediului Guvernului, potrivit unui comunicat remis de Blocul Naţional Sindical, arată Agerpres. Organizatorii acţiunilor de protest sunt Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian. Revendicările sunt comune: majorarea salariului minim la un nivel decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei, se menţionează în comunicat.
 • Educaţia devine o problemă de securitate naţională. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a atras, marţi, atenţia asupra pierderilor şi dezechilibrelor din învăţământ, arătând că devine o problemă de securitate naţională modul în care se va reuşi gestionarea sistemului educaţiei, notează Agerpres.