13 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 13 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: IGSU
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 4.000 de persoane. În total, peste 5,3 milioane s-au vaccinat, peste 5,2 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.255 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 29 decese, iar la ATI sunt internate 600 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Belarus se va înarma de la ruşi de peste 1 miliard de dolari. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat, duminică, în timpul exerciţiului ZAPAD 2021, că ţara sa va cumpăra armament din Federaţia Rusă de peste 1 miliard de dolari. (DPA)
 • Cel mai mare exerciţiu la graniţa NATO – ZAPAD 2021. Peste 200.000 de militari ruşi participă, în perioada 10 – 16 septembrie, la exerciţiul strategic Zapad (Vest) 2021, conform Ministerului rus al Apărării. Militarii folosesc 80 de avioane şi elicoptere, 760 de vehicule terestre, dintre care 300 de tancuri şi 250 de piese de artileri, multe sisteme de rachete, dar şi 15 nave de luptă. La manevre participă şi 2.000 de militari din CSTO (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă - Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan) şi SCO (Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai -  Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan), dar şi un detaşament de militari indieni. Exerciţiul se desfăşoară în nouă poligoane din Districtul militar vest al Federaţiei Ruse şi în cinci centre de pregătire din Belarus.
 • Piloţii militari afgani care au fugit în Uzbekistan se vor duce în Emiratele Arabe Unite. Chiar dacă talibanii au cerut Uzbekistanului să le trimită piloţii şi aparatele de zbor (46 de aeronave), în urma unui acord al americanilor cu EAU, piloţii afgani şi aeronavele donate de SUA se vor duce la Abu Dhabi.
 • Iranul antrenează celule teroriste în atacul cu drone. Duminică, ministrul israelian al apărării Benny Gantz a acuzat Iranul că antrenează în Yemen celule teroriste pentru a desfăşura atacuri cu drone. Iranul furnizează drone cu o rază de acţiune de mii de kilometri pentru grupări teroriste care acţionează în Yemen, Siria, Irak şi Liban. (Times of Israel)
 • Armata americană a distrus o dronă iraniană în Irak. Forţele militare americane au distrus, duminică, o dronă de fabricaţie iraniană lângă aeroportul Erbil, din Irak. (AP)
 • Pentagonul reacţionează la testul cu rachetă al Coreei de Nord. Ieri, Departamentul american al Apărării a transmis un comunicat prin care se arată că ultimul test cu o rachetă de croazieră, cu o bătaie de peste 1.500 km, efectuat de Coreea de Nord, reprezintă „o ameninţare pentru ţările vecine şi arată dezvoltarea continuă a programului nuclear nord-coreean.” (Pentagon)
 • Patru militari turci ucişi în Siria şi în Irak. Trei militari turci au fost ucişi sâmbătă şi duminică, în două incidente separate în regiunea Idlib, din Siria, şi un al patrulea în Irak, arată Ministerul turc al Apărării. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Peste 250 de şcoli fără măsurile igienico-sanitare asigurate. La o videoconferinţă cu prefecţii, de duminică, premierul Florin Cîţu a anunţat că în 253 de şcoli nu sunt îndeplinite măsurile igienico-sanitare minime. Alte 53 de şcoli nu au asigurate materiale de igienă şi dezinsecţie, iar 139 de şcoli au probleme cu instalaţiile de încălzire.  (Aleph News)
 • Ziua Pompierilor. Ziua Pompierilor din România comemorează Bătălia din Dealul Spirii, din 13 septembrie 1848, între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu şi un corp de armată al Imperiului Otoman. (IGSU)