13 octombrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 13 octombrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 58.000 de persoane. În total, peste 5,8 milioane s-au vaccinat, peste 5,5 milioane cu schema completă, din care peste 412.000 cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.743 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 442 decese, iar la ATI sunt internate 1.667 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • UE va da un răspuns ferm Poloniei. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat, marţi, că Uniunea Europeană va da un răspuns ferm deciziei Curţii Constituţionale a Poloniei care a negat prevalenţa legislaţiei europene faţă de cea naţională şi va cere Varşoviei să respecte regulile blocului comunitar. (Reuters)
 • SUA salută numirea noului guvern tunisian. Statele Unite au salutat, marţi, numirea unui nou guvern în Tunisia, considerând că este o etapă necesară pentru restabilirea ordinii constituţionale după lovitura de forţă a preşedintelui Kais Saied. (AFP).
 • UE va ajuta Afganistanul cu 1 miliard de euro. În urma unei videoconferinţe a liderilor ţărilor G20, s-a stabilit ajutorarea financiară a Afganistanului. Uniunea Europeană s-a angajat să participe cu 1 miliard de euro. (The Guardian)
 • Iran a arestat 10 persoane care ar fi spionat pentru agenţii străine. Serviciile de securitate iraniene au arestat 10 persoane din regiunea Bushehr, care ar fi spionat pentru agenţii străine, fără să numească ţările sau serviciile de informaţii, a transmis, marţi, agenţia IRNA. (AP)
 • Sindromul Havana îi loveşte pe diplomaţii americani din Columbia. Cinci familii ai căror membri lucrau la Ambasada SUA din Columbia au suferit de Sindromul Havana, imediat după vizita vizita secretarului de stat Anthony Blinken. Acelaşi fenomen s-a întâmplat şi în Vietnam, în august, după ce vicepreşedintele american Kamala Harris a fost în această ţară. (AP)
 • Primul regiment cu rachete S-500 Prometeu apără Moscova. Capitala Rusiei este apărată de cel mai nou sistem antiaerian, S-500 Prometeu, ce tocmai a intrat în dotarea Armatei 15 Aerospaţiale. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Preşedintele Iohannis participă la Forumul internaţional dedicat comemorării Holocaustului. Preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la invitaţia prim-ministrului Regatului Suediei, Stefan Lofven, la Forumul internaţional dedicat comemorării Holocaustului şi combaterii antisemitismului, organizat la Malmo. (Administraţia Prezidenţială)
 • Premierul desemnat se întâlneşte cu lideri de la PNL şi UDMR. Premierul desemnat Dacian Cioloş va purta discuţii, miercuri, cu liderii PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale pentru o primă etapă în vederea formării unei majorităţi parlamentare. (Aleph News)
 • Ludovic Orban demisionează de la preşedinţia Camerei Deputaţilor. Ludovic Orban a anunţat că îşi va depune, miercuri, la ora 12.00, demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. (Agerpres)
 • Sindicaliştii de la Garda de Mediu ameninţă cu proteste. Sindicaliştii consideră că inechităţile salariale afectează grav nu numai interesele angajaţilor instituţiei, dar şi activitatea acestora în îndeplinirea atribuţiilor de inspecţie şi control. (Mediafax)