13 mai 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 13 mai 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Putin a numit ministru Apărării un civil, economist, Andrei Belousov. Forţele ruse continuă să avanseze spre nord-estul oraşului Harkov, mai multe aşezări suplimentare din apropierea Travyanske fiind capturate, inclusiv oraşele Krasne, Morohovets şi Lukiantsi. Lupte grele au loc încă la periferie şi în unele cartiere din Vovchansk. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Astăzi continuă în Israel evenimentele pentru Memorial Day, pentru comemorarea militarilor şi civililor care au murit în războaiele Israeliene. Începând cu ora 11:00, o sirenă va suna timp de două minute în toată ţara. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu va participa la principala ceremonie de stat de la Muntele Herzl din Ierusalim la ora 11:00. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant. SUA au avertizat Israelul în legătură cu declanşarea unei ofensive majore în Rafah. Israelul continuă acţiunile militare în Rafah şi Jabalia. Peste 300.000 palestinieni au fost evacuaţi din Rafah. Egiptul se alătură procesului de la CPI împotriva Israelului. (Mediafax)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Astăzi are loc la Câmpia Turzii cea mai mare operaţie de desant din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Aproximativ 2.000 de paraşutişti militari din Franţa, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos se vor instrui în cadrul secvenţelor desfăşurate în România ale exerciţiului SWIFT RESPONSE 24. Având în vedere numărul mare de militari şi echipamente care vor fi desantate în zona Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi posibilitatea ca dispersia acestora la aterizare să aibă o amprentă la sol semnificativă, se va închide circulaţia pe Autostrada Transilvania (A3), pe tronsonul Târgu Mureş – Câmpia Turzii, în intervalul orar 17.00-20.00, pentru aproximativ 30-45 de minute. (MApN)
  • Rectorul Marian Preda anunţă că ar putea izbucni proteste pro-palestiniene şi antisemite şi la Universitatea Bucureşti. El a spus că există o oarecare mobilizare a studenţilor cu mesaje de tipul „Studenţi din toate universităţile, uniţi-vă” care amintesc de mesajele comuniste. (G4Media)
  • Ministrul Apărării „are reţineri mari” ca România să dea un sistem de rachete PATRIOT Ucrainei. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică seară, la Antena 3, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis după întoarcerea acestuia din SUA, dar că a discutat cu ministrul Apărării despre posibilitatea ca România să dea un sistem de apărare Patriot Ucrainei. Ciolacu a spus că ministrul Angel Tîlvăr ”are reţineri mari” să facă acest lucru, dar că decizia se va lua în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, condus de Klaus Iohannis. (G4Media)