13 mai 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 13 mai 2022

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Jurnal de război, ziua a 79-a: Bombardamente intense ale Rusiei pe linia frontului din Donbas. Rusia a pierdut o navă care a luat foc în drum spre Insula Şerpilor. Putin ameninţă Occidentul că pierde în urma sancţiunilor. (CNN)
  • Expert militar: armata rusă mai poate lupta în Ucraina doar 90 de zile. Sean Spoonts, editor şef al publicaţiei cu tematică militară SOFREP, a explicat că armata rusă mai poate lupta doar 90 de zile în Ucraina, la cum decurg acum acţiunile din teren. (Newsweek)
  • Rusia ameninţă cu măsuri dacă Finlanda aderă la NATO. Ministerul rus de Externe a transmis, joi, că Rusia va lua măsuri tehnice şi militare, dacă Finlanda aderă la NATO. (AFP)
  • Italia contribuie la grupurile de luptă din Bulgaria şi Ungaria şi trimite arme Ucrainei. Peste 600 de militari italieni vor fi dislocaţi în Bulgaria şi Ungaria, în timp ce echipamente militare, precum sisteme de bruiaj şi arme anti-drone Guardian vor fi livrate Ucrainei. (AFP)
  • Iranul vrea să-i ia locul Rusiei în Siria. După ce militarii ruşi din Siria au fost concentraţi în bazele din Khmeimim, Qamishli şi Deir ez-Zor, pentru a fi dislocaţi în Rusia, iar apoi pe frontul din Ucraina, locul lor ar putea fi luat de militari iranieni. (The Moscow Time)
  • Rusia ar putea întrerupe vineri distribuirea de gaze către Finlanda. După anunţarea intenţiei de aderare la NATO, mai multe publicaţii locale au transmis că Moscova ar putea opri livrările de gaze. (AFP)
  • SUA acuză armata rusă că transferă cu forţa ucraineni, prin „lagăre de filtrare”, în Rusia. Mai multe zeci de mii de ucraineni, deportaţi forţat, au trecut prin aceste lagăre de triere din teritoriile ocupate, înainte de a ajunge în Rusia. (CNN)
  • R. Moldova, tot mai aproape de UE. A transmis şi al doilea chestionar de aderare. Republica Moldova avansează rapid pe calea procedurilor obligatorii pentru aderarea la Uniunea Europeană. Premierul Natalia Gavriliţa a înmânat, joi, şi cel de-al doilea chestionar de aderare ambasadorului UE la Chişinău, excelenţa sa Janis Mazeiks. (TVR)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Compania CFR Marfă ar putea fi desfiinţată, când e mai mare nevoie de ea pentru transportul cerealelor din Ucraina. Statul are de recuperat peste jumătate de miliard de euro de la CFR Marfă, iar banii nu există, însă Guvernul vrea să preia parcul de locomotive şi vagoane sau alte bunuri. Sindicaliştii sunt îngrijoraţi că aceaste bunuri ar putea fi deteriorate sau vândute. (TVR)
  • Ministrul Cercetării nu înţelege anumite ţinte din PNRR. România ar putea pierde 30 de miliarde de euro. Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a criticat, joi seară, „unele ţinte” din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), susţinând că sunt „greu de înţeles”. Burduja a atras atenţia că, dacă România nu îndeplineşte PNRR, poate pierde 30 de miliarde de euro. (TVR)