13 iunie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 13 iunie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: IDF

 

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina. Marea Britanie va anunţa un ajutor military pentru Kiev de 300 milioane dolari. Rusia a dus cel mai modern sistem antiaerian, S-500, în Crimeea. Zelenski a vizitat Arabia Saudită, înaintea summitului de pace din Elveţia, de pe 15 iunie. Rusia a ucis 9 civili într-un bombardament la Krivi Rid. (Kyiv Independent)
 • Războiul Israel-Hamas. Un acord de încetare a focului negociat de SUA, Qatar şi Egipt este pe punctul de a nu putea fi implementat după ce premierul Benjamin Netanyahu a evaluat miercuri situaţia de securitate din nordul Israelului, care a fost lovit de peste 200 de rachete lansate de Hezbollah, dar şi răspunsul negativ al Hamas privind eliberarea ostaticilor până când armata Israelului nu părăseşte Gaza. (Mediafax)
 • Liderii G7 se reunesc joi în Italia. Vor să transfere Ucrainei 50 miliarde dolari obţinuţi din profitul de pe urma activelor ruseşti îngheţate, de aproximativ 300 miliarde dolari. Statele democratice puternic industrializate vor să pună şi mai mare presiune economică pe Rusia, pentru a opri agresiunea împotriva Ucrainei. (Forign Policy)
 • Germania reintroduce serviciul militar, preconizează că Rusia îşi va reface armata în 5 ani. Planul ministrului Apărării Pistorius, care este acum studiat de legislatori şi de partenerii de coaliţie ai ministrului, va cere tuturor bărbaţilor de 18 ani – planificatorii anticipează 400.000 anual – să completeze un chestionar. Dintre aceştia, aproximativ 40.000 vor fi aleşi pentru a fi supuşi unui examen medical, iar 10.000 vor fi ulterior autorizaţi pentru pregătirea de bază. Armata trebuie să înceapă treptat să-şi refacă infrastructura pentru reluarea instruirii militarilor. Suma necesară de început este de 1,4 miliarde euro. (G4Media)
 • SUA au anunţat miercuri că impun sancţiuni împotriva a peste 300 de entităţi şi indivizi care au legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv companii chineze. Acestea vizează sectoarele energetic, al metalelor şi producţiei miniere. (Digi24)
 • Şeful NATO a anunţat că alianţa îşi modernizează arsenalul nuclear, ca răspuns la ameninţările Rusiei. Stoltenberg a precizat că armele americane nucleare dislocate în Europa vor fi modernizate. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Armata României organizează, joi, ceremonii pentru Ziua Eroilor, la monumentele din garnizoanele militare. În Bucureşti, de la ora 12.00, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut (Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"), la Cimitirul Militar Ghencea şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei. De la ora la 21, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Inspectoratul General al Muzicilor Militare vor susţine un concert în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional din Bucureşti, eveniment urmat de retragerea cu torţe a militarilor pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Bulevardul Eroilor - Palatul Cotroceni - sediul Brigăzii 30 Gardă din Bulevardul General Paul Teodorescu. (Agerpres)
 • Forţele Navale Române au comunicat că două mine marine istorice găsite în Marea Neagră au fost neutralizate miercuri. Structurile participante la Exerciţiul multinaţional "Eurasian Partnership Mine Counter Measure Dive 24", organizat de Centrul de Scafandri, au executat miercuri, 12 iunie, activităţi specifice pentru descoperirea şi neutralizarea a două mine marine istorice, identificate în timpul unor exerciţii executate în anul 2023. (Digi24)
 • După ce a fost aleasă europarlamentar, Diana Şoşoacă a mers la Ambasada Rusiei la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Rusiei. Noul ambasador a criticat NATO pentru agresiunea rusă din Ucraina. (News)
 • Rezultate provizorii la europarlamentare: PSD/PNL – 48,57%; AUR – 14,93%; ADU – 8,7%; UDMR – 6,48%; SOS – 5,03%. (Mediafax)
 • Rezultate parţiale la consilii locale: PSD – 35,86%; PNL – 29,33%; AUR – 9,55%, Alianţa Dreapta Unită 4,73%. (Mediafax)
 • Percheziţii în judeţul Timiş, într-un dosar care vizează două grupări de trafic de migranţi, una afgană şi alta pakistaneză. Ancheta, declanşată după uciderea unui tânăr afgan, la sfârşitul lunii ianuarie. (News)