13 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 13 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 24.000 de persoane. În total, peste 8 milioane s-au vaccinat, peste 7,9 milioane cu schema completă, din care peste 2,17 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.600 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 44 decese, iar la ATI sunt internate 417 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Problema Ucrainei se mută la OSCE. După Summitul de la Geneva de luni între SUA şi Rusia şi Consiliul NATO-Rusia de miercuri, joi va avea loc Consiliul Permanent al OSCE, la Viena, pentru a continua dialogul dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii europeni în privinţa dislocărilor de trupe ruse la graniţa Ucrainei. (AFP)
  • Consiliu NATO – Rusia pe tema Europei de Est. După negocierile eşuate ale SUA cu Rusia de la Geneva, miercuri a avut loc Consiliul NATO – Rusia, la Bruxelles. Secretarul general al NATO s-a pronunţat că politica porţilor deschise va continua şi a precizat că fiecare ţară are dreptul suveran de a-şi alege politica externă. Adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Gruşko, a criticat extinderea NATO spre frontierele Rusiei, avertizând că acest lucru generează riscuri semnificative de securitate (AP)
  • SUA sancţionează Coreea de Nord. Statele Unite au impus, miercuri, sancţiuni financiare împotriva a cinci nord-coreeni care prin funcţiile avute au legătură cu programul de arme de distrugere în masă al Phenianului, care a lansat două rachete hipersonice de la începutul anului. (AP)
  • Israelul a anunţat dezmembrarea unei reţele de spionaj iraniene. Shin Beth, serviciul israelian de securitate internă, a precizat, miercuri, că mai multe femei israeliene, au fost recrutate pe reţelele de socializare de către un agent iranian numit „Rambod Namdar”, care pretindea că este un evreu şi trăieşte în Iran. Reţeaua viza documente ale armatei. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ministrul de Externe participă la reuniunea UE. Bogdan Aurescu participă, joi şi vineri, la reuniunea informală (de tip Gymnich) a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, care se va desfăşura la Brest (Franţa), organizată de Preşedinţia franceză a Consiliului UE. (Comunicat)
  • PSD cere convocarea CSAT. PSD vrea convocarea CSAT pentru rezolvarea problemelor din energie. "Suntem într-o plină criză", a declarat Marcel Ciolacu. (Mediafax)
  • Protest la Guvern. Cele trei federaţii sindicale din educaţie organizează joi acţiuni de protest în faţa sediului Guvernului şi în faţa sediilor PSD şi PNL, pentru a transmite nemulţumirea angajaţilor din învăţământ faţă de faptul că Executivul nu a majorat salariile acestora conform legii 153/2017. (Mediafax)
  • Ambasadorul Viorel Moşanu, desemnat Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al preşedintelui OSCE. Ministerul Afacerilor Externe salută desemnarea ambasadorului Viorel Moşanu în calitate de Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al preşedintelui în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Preşedinţia în Exerciţiu a OSCE (PiE OSCE) este exercitată în perioada ianuarie-decembrie 2022 de către Polonia. (Mediafax)