13 ianuarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 13 ianuarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Coronavirus şi vaccinuri

 • Brazilia anunţă că vaccinul chinezesc Sinovac are o eficienţă de doar 50,4%, în urma unui studiu al unui grup de cercetători din această ţară, conform Reuters. Totodată, Indonezia a dat luni aprobarea utilizării de urgenţă a vaccinului, pe baza datelor intermediare care arată că este eficient în proporţie de 65%, arată Digi24. Cercetători turci afirmaseră luna trecută că vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac are o eficienţă de 91,25%, în urma unei analize intermediare.
 • Ucraina în lipsă de vaccin. Fără a fi putut să cumpere vreun vaccin până acum, Kievul cere ajutorul UE, după ce guvernul ucrainean a refuzat achiziţionarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia, transmite Reuters.
 • Autorităţile israeliene au anunţat marţi că iau în calcul vaccinarea copiilor cu vârste mai mari de 12 ani, începând cu luna martie.
 • În România au fost înregistrate 676.968 de infectări şi 16.881 de persoane decedate din cauza COVID-19. Au fost recepţionate primele doze cu vaccinul dezvoltat de Moderna şi se fac pregătiri pentru lansarea etapei a doua a vaccinării, pe 15 ianuarie. Sunt tensiuni între primari şi Guvern pe tema fondurilor necesare, conform Mediafax.
 • Colonelul medic Valeriu Gheorghiţă a declarat că în etapa a doua vor funcţiona 1.066 de centre de vaccinare, ceea ce va asigura, la capacitate maximă, peste 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Gheorghiţă a mai spus că au fost identificate categoriile de boli cronice: diabet zaharat, obezitate, boli cardiovasculare cronice, boli pulmonare cronice, afectiuni oncologice, autoimmune, imunodepresie care vor intra în etapa a doua.  Referitor la programare, Valeriu Gheorghiţă a precizat că platforma online va fi gata pe 15 ianuarie, iar programarea se poate face individual, prin medicul de familie sau prin serviciile de call center.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Statele Unite în febră. Autorităţile federale iau măsuri de securitate fără precedent pentru ceremonia de depunere a jurământului a preşedintelui Joe Biden de pe 20 ianuarie. FBI a avertizat că vor fi acţiuni violente în ţară, dacă preşedintele Donald Trump va fi suspendat. Vicepreşedintele Mike Pence a refuzat, marţi, să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane împoteiva preşedintelui Donald Trump, informează AFP. Camera Reprezentanţilor din Congres dezbate şi votează astăzi suspendarea din funcţie a liderului de la Casa Albă, a doua din mandatul acestuia. Şefii de stat major ai armatei americane au transmis, marţi, un mesaj comun militarilor din subordine în care au afirmat că revolta violentă de săptămâna trecută a reprezentat un asalt asupra procesului constituţional american şi contravine legii, transmite Reuters. Departamentul de Stat a anunţat anularea vizitei în Taiwan a ambasadoarei americane la ONU Kelly Craft, programată să se desfăşoare de miercuri până vineri, în contextul anulării tuturor deplasărilor în străinătate a diplomaţilor americani, informează AFP.
 • Europa îi închide uşile lui Pompeo. Turneul de final de mandat al secretarului de stat al SUA Mike Pompeo este lipsit de vizibilitatea de altădată. Înalţi oficiali europeni din Luxemburg şi Bruxelles evită primirea lui Pompeo în vizită, în contextul politic şi diplomatic delicat în care se plasează acum administraţia americană.
 • Iranul expus. Mike Pompeo acuză autorităţile de la Teheran că găzduiesc o filială a reţelei teroriste Al-Qaida, acuzaţie evident respinsă de ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif.
 • Criză politică în Kuweit. Toţi miniştrii şi-au dat demisia la doar o lună de la formarea guvernului.
 • Uganda a blocat, marţi, toate reţelele sociale pe teritoriul său, cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale.
 • Rusia propune SUA o prelungire cu 5 ani a Tratatului New START. Declaraţia a fost făcută marţi de ambasadorul rus la Washington, Anatoly Antonov, în timpul unui seminar online, anunţă Tass.
 • Israelul a bombardat, miercuri dimineaţa, un depozit de armament din estul Siriei, omorând 5 militari şi 11 militanţi externi, conform Syrian Observatory for Human Rights.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Protest. Sindicaliştii din poliţie, penitenciare, asistenţă socială şi administraţie publică organizează, miercuri, un miting în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi alte acţiuni similare în faţa prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj.
 • CCR s-ar putea pronunţa astăzi cu privire la trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comerţ, pe sesizarea Guvernului privind legea prin care punctul de pensie se măreşte cu 40% şi pe sesizarea preşedintelui Iohannis pe legea privind mandatul nelimitat al rectorilor.
 • Defecţiune la reactorul 1 de la Cernavodă. Unitatea va fi oprită în mod controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă.