13 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 13 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 26.000 de persoane. În total, peste 7,84 milioane s-au vaccinat, peste 7,64 milioane cu schema completă, din care peste 1,78 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 716 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 60 decese, iar la ATI sunt internate 722 persoane.
 • În România avem 8 cazuri confirmate cu Omicron. Deşi datele problemei s-au schimbat puţin, soluţiile rămân aceleaşi. Vaccinarea şi respectarea măsurilor de prevenţie sunt foarte importante şi în faţa variantei Omicron. (Guvern)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Nori de război deasupra Europei. Serviciile de informaţii americane au informat partenerii europeni despre intenţiile Rusiei de a invada Ucraina la începutul anului 2022, cu peste 170.000 de militari. (The Washington Post)
 • Putin vrea garanţii scrise că NATO nu se va extinde în Est. Vladimir Putin a declarat că Rusia are nevoie de garanţii scrise din partea SUA şi NATO că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est. Putin a mai precizat că doreşte să se întâlnească cu Joe Biden în persoană pentru a discuta situaţia de securitate. (Tass)
 • G7 avertizează Rusia asupra invaziei Ucrainei. Statele membre ale G7 au cerut Rusiei să nu mai pună presiune militară pe Ucraina prin dislocarea trupelor la graniţă şi au avertizat Kremlinul de consecinţe „masive” în cazul invaziei Ucrainei. Miniştrii de externe din Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Statele Unite, Franţa şi Japonia s-au reunit în Liverpool, sâmbătă şi duminică. (AP)
 • Ucraina critiă Germania că blocheză transferul de echipamente militare printr-o agenţie NATO. Noul ministru ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a criticat Germania că blocheză transferul de echipamente către Kiev prin agenţia NATO de sprijin şi achiziţii (Nato Support and Procurement Agency). este vorba de sisteme anti-drone şi anti-lunetişti. Oficialul ucrainean consideră că echipamentele fac parte din armamentul non-letal. (Financial Times) 
 • Putin a numit destrămarea URSS o tragedie şi colapsul Rusiei istorice. Vladimir Putin şi-a arătat dezamăgirea, sâmbătă, pentru destrămarea URSS, numind evenimentul o „tragedie şi colapsul Rusiei istorice”. Acesta a precizat că Rusia şi-a pierdut, în 1990, parte a suveranităţii, depinzând, în mare parte, de diferite instrumente financiare. (Tass)
 • Grecia cumpără patru nave de patrulare şi îşi modernizează fregatele cu 7 miliarde de dolari. Departamentul american de stat a aprobat o posibilă vânzare de echipamente militare, în valoare de 6,9 miliarde de dolari, către guvernul grec, constând în patru nave de patrulare şi modernizarea a patru fregate. (Comunicat)
 • China a trimis vaccinuri în Nicaragua, după ce aceasta a rupt relaţiile cu Taiwanul. Nicaragua a primit 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 Sinopharm, duminică, după ce a rupt relaţiile cu Taiwanul. Beijingul va trimite alte câteva sute de mii de vaccinuri chinezeşti în zilele următoare. (AFP)
 • Coreea de Sud nu boicotează jocurile olimpice din Beijing. Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a anunţat luni, în timpul unei vizite în Australia, că ţara sa nu va boicota diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, pentru a putea continua cooperarea cu China. Statele Unite, Marea Britania, Canada şi Australia au anunţat că vor boicota diplomatic jocurile olimpice de iarnă pentru a avertiza asupra nerespectării drepturilor omului în China. (AFP)
 • Australia cumpără artilerie autopropulsată din Coreea de Sud pentru 700 milioane dolari. Australia a semnat un contract cu Coreea de Sud pentru achiziţia a 30 de sisteme de artilerie autopropulsată şi 15 vehicule de transport muniţie, pentru suma de 700 milioane de dolari. (AP)
 • Germania nu va certifica gazoductul Nord Stream 2, dacă Rusia atacă Ucraina. Annalena Baerbock, noua şefă a diplomaţiei germane în guvernul cancelarului Olaf Scholz, a confirmat duminică valabilitatea deciziei Berlinului de a nu autoriza operarea gazoductului Nord Stream 2 în cazul unor escaladări în Ucraina. (DW)

 

Apărarea şi securitatea României

 • MAE nu recunoaşte alegerile din Transnistria. Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor organizate la 12 decembrie 2021 în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. MAE a reiterat, şi cu această ocazie, faptul că România susţine o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean, în conformitate cu dreptul internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său european. (Mediafax)