12 octombrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 12 octombrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter US navy
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 51.000 de persoane. În total, peste 5,7 milioane s-au vaccinat, peste 5,5 milioane cu schema completă, din care peste 386.000 cu doza a treia.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.148 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 209 decese, iar la ATI sunt internate 1.632 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi, desemnat ca fiind extremist şi terorist. După ce a fost otrăvit cu un agent chimic militar şi mai apoi închis, o comisie a închisorii i-a schimbat statutul în extremist şi terorist. (Aleph News)
  • Doi morţi în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni în Germania. Avionul în care erau cele două persoane s-a prăbuşit luni în munţii Siebengebirge din Germania. (Mediafax)
  • Ungaria şi Polonia fac front comun împotriva UE. Cele două ţări au contestat, luni, sistemului de justiţie al UE şi au atacat mecanismul care le poate lăsa fără fonduri europene, făcând contestaţie la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) din Luxemburg. (AFP)
  • Lideri UE se întâlnesc cu reprezentanţii talibanilor. Conform declaraţiei lui Amir Khan Muttaqi, acesta se va întâlni, marţi, la Doha, cu reprezentanţi ai Uniunii Europene. Talibanii s-au întâlnit, sâptămâna trecută, cu reprezentanţi ai Statelor Unite şi ai Marii Britanii, în încercarea de a stabili relaţii bune cu ţările occidentale. (AFP)
  • Kim Jong Un consideră SUA principala cauză a instabilităţii din peninsula coreeană. Aflat la o expoziţie de armament, liderul Coreei de Nord a acuzat Statele Unite pentru instabilitatea din peninsulă. Coreea de Nord şi-a prezentat anul acesta trei noi rachete: una balistică cu lansare de pe un submarin, alta tot balistică care poate fi trasă dintr-un tren în mişcare şi o rachetă de croazieră supersonică. (AP)
  • Japonia revendică suveranitatea Insulelor Kurile. Noul premier al Japoniei, Fumio Kishida, a declarat, marţi, în Parlament că Teritoriile de Nord (sudul Insulelor Kurile) aparţin Japoniei. Acestea au fost ocupate de Rusia la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Premierul desemnat începe negocierile pentru formarea guvernului. Preşedintele USR, Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat, urmează să înceapă marţi negocierile cu reprezentanţii PNL, UDMR şi ai minorităţilor pentru formarea noului guvern, dar şansele sunt mici, după ce Florin Cîţu a declarat că PNL nu vrea să participe la acest guvern. (Mediafax)