12 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 12 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: MApN
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 82.000 de persoane. În total, peste 7,39 milioane s-au vaccinat, peste 6,68 milioane cu schema completă, din care peste 1,1 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.416 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 318 decese, iar la ATI sunt internate 1.772 persoane.
 • Dezastru din spitalele româneşti: 11 incendii în mai puţin de un an. În mai puţin de un an, 11 incendii au avut loc în spitalele care tratează pacienţii de COVID, în vârfurile valurilor pandemice, când secţiile unităţilor medicale sunt pline. (Aleph News)

 

Evenimente politico-militare globale

 • SUA a avertizat Europa să fie pregătită pentru o invazie rusă a Ucrainei. Statele Unite ar fi avertizat aliaţii europeni asupra unei posibile invazii a Ucrainei de către Rusia şi adâncirea crizei gazelor naturale. (Reuters)
 • Rusia nu va invada Ucraina dacă nu este provocată. Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat, joi, că Rusia nu va invada Ucraina dacă nu este provocată. Acesta a avertizat că sunt multe ameninţări care vin dinspre Polonia şi despre navele americane din Marea Neagră. A mai adăugat, de asemenea, că Rusia nu a invadat niciodată Ucraina. (AP)
 • Criză la graniţa UE – Belarus. Ţările baltice se tem că tensiunile Occidentului cu Belarus pot genera un conflict militar. Lituania, Letonia şi Estonia au avertizat, joi, asupra riscurilor unui conflict militar din cauza tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Belarus, iar Ucraina a mobilizat efective militare suplimentare la frontieră (Reuters)
 • Lukaşenko i-a cerut ajutor lui Putin pentru supravegherea graniţelor. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a recunoscut, joi, că i-a cerut omologului rus, Vladimir Putin, să-l sprijine la supravegherea frontierei cu UE. Rusia a trimis bombardiere şi avioane de vânătoare în Belarus. (AP)
 • Ucraina, exerciţiu la graniţa cu Belarus. Ucraina organizează un exerciţiu la graniţa cu Belarus, cu aproape 9.000 de militari şi grăniceri, pentru a instrui forţele de securitate în gestionarea unei crize a migranţilor. (CNN)
 • Cel mai vechi ONG din Rusia riscă să fie desfiinţat. Parchetul rus a sesizat Curtea Supremă pentru a obţine dizolvarea ONG-ului Memorial, organizaţie ce apără drepturile omului, cea mai veche şi mai importantă din Rusia. ONG-ul este acuzat că a încălcat în mod sistematic legea privind „agenţii străinătăţii". Din cauza acestei legislaţii multe ONG-uri s-au autodizolvat. (AFP)
 • Ambasada SUA din Yemen, luată cu asalt. Rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, au luat cu asalt, joi, Ambasada SUA din Yemen şi au luat ostatici 25 de angajaţi locali. Departamentul de Stat a emis un comunicat prin care le cere să elibereze ostaticii şi să înapoieze echipamentele şi documentele luate. (Daily Mail)
 • Biden, Xi se vor adresa Forumului Asia Pacific. Preşedintele SUA, Joe Biden, şi liderul chinez, Xi Jinping, sunt aşteptaţi, astăzi, să se adreseze liderilor participanţi la Forumul Asia Pacific (Asia-Pacific Economic Cooperation - APEC) pe fondul tensiunilor regionale şi comerciale dintre cele două puteri. (Reuters)
 • Conferinţă la Paris pe tema Libiei. Emmanuel Macron găzduieşte, vineri, o conferinţă cu alţi lideri pentru a se asigura respectarea calendarului alegerilor din decembrie. Printre participanţi sunt şi vicepreşedintele SUA Kamala Harris şi preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Criză politică prelungită: Biroul Executiv al PNL se reuneşte, vineri, în şedinţă, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta despre negocierile avute cu PSD şi UDMR în vederea formării unui nou guvern. (Agerpres)
 • Ziua Cercetaşilor Militari. Prin Ordinul de Zi nr. 83, la 12/24 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de constituire a „Secţiei a II-a" din cadrul „Corpului de Stat Major General", ca prim element organizat al cercetării în Armata Română. (MApN)
 • Ziua Statului Major al Apărării. Armata Română sărbătoreşte, la 12 noiembrie, Ziua Statului Major al Apărării. SMAp este organismul superior de concepţie şi comandă al Armatei. La 12/24 noiembrie 1859, s-a înfiinţat Corpul de Stat Major General al Principatelor Unite, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. (MApN)
 • Ziua Geodezilor Militari. Bazele Serviciului Topografic al Armatei Române au fost puse de domnitorul A. I. Cuza (1859-1866) prin semnarea Înaltului Ordin de Zi nr. 83 din 12 noiembrie 1859, prin care se înfiinţa Corpul de Stat Major General, care avea în compunerea sa o structură de specialitate pentru lucrările topografice, geodezice şi statistice, precum şi ridicarea şi lucrarea planurilor de acest fel şi aplicarea acestor lucrări la facerea hărţei cadastrale a Principatelor Unite. (MApN)