12 iunie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 12 iunie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: X

 

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina. Preşedintele Zelenski a vorbit parlamentarilor germani: vom termina acest război în termenii noştri. SUA vor livra al doilea sistem PATRIOT Ucrainei, Germania va dona 68 de rachete. Rusia a lansat un baraj de rachete noaptea trecută asupra Ucrainei. (Kyiv Independent)
 • Războiul Israel-Hamas. După 12 zile, gruparea teroristă Hamas a răspuns, marţi, propunerii unui acord de pace pe care Israelul deja îl acceptase, dar cu amendamente care nu sunt văzute cu ochi buni la Tel Aviv. Între timp, Israelul a fost bombardat cu 80 de rachete de gruparea Hezbollahul din Liban, majoritatea fiind interceptate de sistemele antiaeriene. (Times of Israel)
 • Rusia a depozitat 100 focoase nucleare în Kaliningrad, la 250 km de Varşovia. Declaraţia a fost făcută de ministrul polonez de externe, pe 11 iunie, la Conferinţa de reconstrucţie a Ucrainei, din Berlin. (Mediafax)
 • Rusia şi Belarus au început a doua fază a exerciţiilor de simulare a lansării unor bombe nucleare tactice, pe 11 iunie. Rusia a dislocat în belarus sisteme de rachete Iskander dotate cu focoase nucleare. Rachetele au o rază de acţiune de 500 km. Preşedintele Putin a ameninţat cu atacuri nucleare încă de la începutul agresiunii declanşate în Ucraina, pentru a ţine deoparte implicarea statelor occidentale. (MAS)
 • Liderii G7 se reunesc în Italia, la finalul săptămânii. Vor să transfere Ucrainei 50 miliarde dolari obţinuţi din profitul de pe urma activelor ruseşti îngheţate, de aproximativ 300 miliarde dolari. Statele democratice puternic industrializate vor să pună şi mai mare presiune economică pe Rusia, pentru a opri agresiunea împotriva Ucrainei. (Forign Policy)
 • Rusia se implică direct în Republica Moldova: Ilan Şor vrea să dea pensii şi salarii din bani ruseşti pentru locuitorii din Găgăuzia. La Moscova a avut loc întâlnirea dintre preşedintele băncii Promsviazbank (PSB), Piotr Fradkov, pe de o parte, şi başcanul Găgăuziei, Evghenia Guţul, primarii oraşelor Taraclia şi Orhei, Viaceslav Lupov şi Tatiana Kocea, şi oligarhul fugar pro-rus Ilan Şor, potrivit Nezavisimaia Gazera. Şor, acoliţii săi şi oficialul rus au discutat plata unor suplimente la pensie pentru locuitorii din Găgăuzia din bani ruseşti. (G4Media)
 • Şeful NATO merge miercuri în Ungaria pentru a-l convinge pe Orban să nu mai blocheze planurile aliate şi ajutorul pentru Ucraina. În vederea summitului prevăzut la Washington în iulie, responsabilul pregăteşte un plan pentru ca NATO să joace un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Kiev şi pregătirea trupelor ucrainene. Dar Ungaria refuză, acuzând NATO că îi antrenează pe membrii alianţei "într-o conflagraţie globală". Iar Orban, care a rămas apropiat de Rusia, doreşte să "redefinească poziţia" ţării sale pentru a preveni "orice participare la operaţiuni în afara teritoriului NATO". (Digi24)
 • SUA au dislocat 3 distrugătoare şi un avion de recunoaştere antisubmarin pentru a supraveghea flota rusească care a ajuns miercuri în Cuba. Marina SUA a dislocat pe coasta de est o navă a pazei de coastă şi distrugătoarele USS Truxtun, USS Donald Cook şi USS Delbert D. Black alături de un avion de patrulare Boeing P-8 Poseidon. Rusia a trimis în zonă trei nave (fregata Admiral Gorshkov, nava de salvare Nikolai Chiker şi petrolierul Pashin) şi submarinul nuclear Kazan. (Mediafax)
 • Norvegia cumpără din SUA 300 rachete antiaeriene AIM-120C-8, cu 2 miliarde dolari. Departamentul de Stat al SUA a anunţat marţi că a aprobat vânzarea. Rachetele pot fi folosite de sistemele la sol NASAMS şi aeronavele F-35. (MAS)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Disputa PATRIOT se mută în CSAT. Şedinţa CSAT va fi convocată săptămâna viitoare, joi, pentru a discuta despre sistemul PATRIOT solicitat de Ucraina din partea României. „Problema este de actualitate, cu siguranţă”, spune preşedintele Klaus Iohannis. Alte teme pe agenda reuniunii sunt: Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024; Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru misiuni externe în 2025; Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina. Implicaţii pentru România; Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G. (Mediafax)
 • Alegeri 2024. Coaliţia VotCorect cere numărarea corectă a voturilor şi avertizează că organizarea alegerilor a fost defectuoasă. Toni Greblă, şeful AEP, recunoaşte greşeli în aproximativ un sfert din secţiile din Sectorul 1. (G4Media)