12 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 12 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: NATO
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 25.000 de persoane. În total, peste 8 milioane s-au vaccinat, peste 7,89 milioane cu schema completă, din care peste 2,16 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.861 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 43 decese, iar la ATI sunt internate 415 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Consiliu NATO – Rusia pe tema Europei de Est. După negocierile eşuate ale SUA cu Rusia de la Geneva, astăzi are loc Consiliul NATO – Rusia, la Bruxelles. Secretarul general al NATO s-a pronunţat deja că politica porţilor deschise va continua şi a precizat că fiecare ţară are dreptul suveran de a-şi alege politica externă. (AP)
  • Rusia execută exerciţii militare la graniţa Ucrainei. Pe timpul negocierilor privind retragerea militarilor ruşi de la frontiera cu Ucraina, armata rusă a început un exerciţiu cu trageri reale, în regiunile Voronej, Belgorod şi Briansk, în care sunt implicaţi peste 3.000 de militari, cu mijloace blindate şi sisteme de rachete. (AFP)
  • SUA cer Rusiei să-şi retragă militarii din Kazahstan. Statele Unite au cerut marţi Rusiei să îşi retragă rapid forţele trimise în Kazahstan, la cererea preşedintelui Kasîm-Jomart Tokaev. Chiar dacă preşedintele kazah a precizat, marţi, că militarii străini vor începe retragerea peste două zile, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a indicat că retragerea va avea loc după ce situaţia va fi „total stabilizată". (AFP)
  • Taiwanul ajută Lituania în disputa economică cu China. Taiwanul a anunţat, marţi, că va deschide o linie de credit de un miliard de dolari pentru a susţine comerţul cu Lituania, unde companiile sunt afectate de un conflict cu China, pornit de la faptul că ţara baltică a iniţiat relaţii diplomatice cu Taipei. (AP)
  • Talibanii vor să-şi recupereze aeronavele din Tadjikistan şi Uzbekistan. Liderii talibani cer celor două ţări să le returneze aeronavele cu care au fugit piloţii afgani şi le ameninţă cu repercursiuni dacă se opun. „Nu ne testaţi răbdarea şi nu ne forţaţi să acţionăm”, a declarat Mohammad Yaqoob Mujahid. (AP)
  • Coreea de Nord a testat a doua rachetă hipersonică. Armata Coreei de Nord a testat, luni, a doua rachetă hipersonică, în prezenţa liderului Kim Jong-un. Racheta ar fi lovit ţinta dispusă la 1.000 de kilometri, arată presa de stat. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Guvernul va aproba operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică. Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, printr-o hotărâre, nota de fundamentare privind oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică". (Agerpres)
  • Poliţiştii de frontieră din Timişoara au prins 75.000 de migranţi în 2021. Subprefectul judeţului Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a declarat, marţi, că fenomenul migraţiei a căpătat amploare în ultimii ani în zona de vest a ţării, atingând un vârf în anul 2021, când aproape 75.000 de persoane care voiau să intre ilegal în ţară au fost oprite de poliţiştii de frontieră ai Inspectoratului de Poliţie de Frontieră (ITPF) Timişoara, care are în aria de jurisdicţie judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi. (Agerpres)