12 februarie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 12 februarie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: IDF
Evenimente politico-militare globale
 • Războiul din Ucraina. Forţele ucrainene se confruntă cu un moment „foarte dificil" şi au nevoie urgentă de arme, avertizează Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, precizând că aşteptarea influenţează situaţia de pe linia frontului. În ianuarie 2024, Ucraina a primit cea mai mică cantitate de arme şi muniţii de la începutul războiului, în timp ce Rusia a fost ajutată cu muniţie din Coreea de Nord şi Iran. Moldova a găşit fragmente de dronă Shahed-136 pe teritoriul său. Japonia pregăteşte un ajutor de 106 milioane dolari pentru Kiev. (Mediafax)
 • Războiul Israel-Hamas. Forţele pentru operaţii speciale ale Israelului au salvat doi ostatici din oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza. Este a doua salvare reuşită de la începutul războiului. Operaţiunea s-a desfăşurat la acoperirea unui bombardament masiv al zonei, unde mulţi terorişti au fost ucişi. Hamas a precizat că 100 de civili palestinieni au fost ucişi. (Times of Israel)
 • Şeful Pentagonului, internat de urgenţă. De data aceasta, Lloyd Austin şi-a delegat atribuţiile. (CNN)
 • Alexander Stubb, candidatul de centru-dreapta, este noul preşedinte al Finlandei după ce a câştigat alegerile cu 51,6%. Contracandidatului său a fost reprezentantul verzilor, Pekka Haavisto. (AFP)
 • Două persoane rănite grav într-un atac armat la Bruxelles. Doi suspecţi, fugari, căutaţi de poliţie. (News)
 • Şeful NATO, Jens Stoltenberg, reacţionează la comentariile lui Trump: „Îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit". „Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit", a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declaraţie scrisă trimisă presei, în care a reacţionat la comentariile lui Donald Trump făcute sâmbătă, la un miting electoral. (News)
 • Bursele din China s-au prăbuşit cu 7.000 de miliarde de dolari. Eforturile Chinei de a opri o prăbuşire a burselor locale ce a atins deja o cotă ameţitoare de 7.000 de miliarde de dolari aduce aminte de criza din 2015, când Beijingul a luat măsuri drastice pentru a nu se ajunge la un crah total. (Hotnews)
 • Viktor Orban: Serbia ar trebui să intre în UE înaintea Ucrainei. Dacă nu o integrăm cât mai repede, o vom pierde. (Digi24)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Filiera indirectă de la MAI, pusă în discuţie. Un casier de la Lidl, o recepţionistă la o sală de fitness, un agent call-center, un paracliser şi angajata unui service auto au devenit agenţi de poliţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie după ce au absolvit o postliceală de 11 luni din reţeaua Ministerului Afacerilor Interne. (G4Media)
 • Haos în 15 spitale din România, după un atac cibernetic. Serviciile medicale nu pot fi înregistrate, camerele de gardă sunt pline cu pacienţi. (Digi24)
 • Va încerca Rusia să influenţeze alegerile din România? Ambasadoarea SUA la Bucureşti: Acest risc există. România va fi o ţintă. (Hotnews)
 • Petrecere a unor interlopi încheiată cu o crimă, la un hotel din zona montană Padina. Bărbat de 41 de ani, înjunghiat mortal. La petrecere au participat şi vedete. Alex Velea a fost audiat de poliţişti. Trei suspecţi reţinuţi. (G4Media)
 • Ucraina a reparat şi schimbat sute de kilometri de căi ferate în 2023. România, zero pe linie. Anul trecut, compania naţională de căi ferate din Ucraina, Ukrzaliznîţia (UZ), a reparat şi schimbat 289 de kilometri de căi ferate şi a reconstruit 15 poduri. Pentru comparaţie, 2023 a fost un an cu zero kilometri de cale ferată modernizată recepţionaţi în România, potrivit Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. (Spot Media)
 • INS: Câştigul salarial mediu net în decembrie 2023 a crescut cu 314 lei, la 5.079 lei, faţă de luna noiembrie 2023. În luna decembrie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 8.301 lei, cu 535 lei (+6,9%) mai mare decât în luna noiembrie 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 5.079 lei, în creştere cu 314 lei (+6,6%) faţă de luna noiembrie 2023. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.825 lei)”, arată datele INS. (News)