12 aprilie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 12 aprilie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: Ukrainian Front

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Norvegia donează Ucrainei 22 avioane F-16. Parlamentul ucrainean a aprobat 31 de amendamente la legea mobilizării, va aduce peste 500.0000 de recrutări în cursul anului. Putin le cere aliaţilor să nu meargă la Conferinţa de pace din Elveţia şi continuă bombardamentele asupra oraşelor ucrainene. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Serviciile de informaţii ale SUA au indicat că Iranul ar putea ataca Israelul în următoarele 23-48 de ore, ca represalii la bombardarea consulatului din Siria. Oficialii israelieni şi americani consideră că majoritatea ostaticilor deţinuţi de Hamas ar fi morţi, conform unui raport prezentat de Wall Street Journal. Conform Israelului, 133 de ostatici sunt în Gaza, dar nu se ştie nimic de starea lor. (Times of Israel)
  • Biden promite să apere Filipinele în cazul unui atac în Marea Chinei de Sud. Într-un avertisment destinat clar Beijingului, preşedintele american, Joe Biden, s-a angajat joi, în cursul unui summit fără precedent cu liderii japonez şi filipinez, să apere Filipinele în cazul unui „atac” în Marea Chinei de Sud. „Orice atac împotriva unui avion, unei nave sau forţelor armate filipineze în Marea Chinei de Sud va declanşa punerea în aplicare a tratatului de apărare reciprocă” care leagă Washingtonul şi Manila, a precizat Biden. (TVR)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Iohannis a răspuns la îngrijorările şefului diplomaţiei UE, Josep Borell, privind un conflict cu Rusia: este o situaţia complicată, să nu împovărăm populaţia. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, chestionat cum vede declaraţiile şefului diplomaţiei UE Josep Borrell care a spus că „un război convenţional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie”, că, în opinia sa „avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuşi noi în Uniunea Europeană şi, sigur, este o situaţie complicată”. Şeful statului a mai spus că „trebuie să vedem, însă, complexitatea şi gravitatea lor şi să le abordăm în aşa fel încât să găsim soluţii, soluţii care sunt sustenabile, adică să nu împovărăm populaţia”. (G4Media)
  • Un asistent a semnalat că ar fi decedat 20 de pacienţi la Spitalul Pantelimon în urma administrării incorecte a unui medicament. Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti au demarat o cercetare. (Mediafax)
  • Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor se desfăşoară, începând de vineri, la Palatul Parlamentului. Fiind organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor, evenimentul are loc până pe 15 aprilie. (Agerpres)
  • Ambasadorul Rusiei la Bucureşti Valeri Kuzmin şi-a încheiat misiunea şi a plecat la Moscova. Nu este clar când va sosi noul emisar diplomatic. Până la sosirea noului ambasador, ministra-consilieră Elena Kopnina este Însărcinată cu Afaceri a.i. a Federaţiei Ruse în România, a precizat ambasada. (Hotnews)
  • Sondaj AtlasIntel pentru alegeri prezidenţiale: Mircea Geoană este în frunte cu 27%. George Simion se menţine pe doi cu 12,6%, Cătălin Drulă ia 11.3%, Diana Şoşoacă 10,6%, Marcel Ciolacu doar 9.6%, Cioloş 6.1%, Nicolae Ciucă 5%, iar Kelemen Hunor 0,7%. (Hotnews)
  • Dacă Ucraina pierde, ne-am putea trezi cu două rele: „Răul cel mic”: armata obligatorie. „Răul cel mare”: armata rusă la gurile Dunării. De aproape doi ani de zile, ministerul Apărării are „în dezbatere publică” aşa-numitul proiect al armatei voluntare, care modifică legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare în sensul de a permite cetăţenilor care vor să facă armata voluntar să beneficieze de un program de instrucţie militară de circa 4 luni de zile. Aşteptăm, deşi timpul e împotriva noastră, ca (proiectul de lege care modifică) legea pregătirii populaţiei pentru apărare să ajungă în parlament. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a avertizat că dacă „din punct de vedere politic şi al societăţii, armata nu va fi sprijinită să-şi refacă rezerva pe principiile voluntariatului”, atunci România „va fi obligată în următorii 5-7 ani să introducă serviciiul militar obligatoriu, dacă nu cumva mai devreme”. (Digi24)