12 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 12 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Coronavirus şi vaccinuri

  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 56.000 de persoane (peste 28.000 cu ambele doze). În total, peste 2,2 milioane s-au vaccinat, peste 1,4 milioane cu ambele doze.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.302 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 129 decese, iar la ATI sunt internate 1.531 de persoane.
  • Astăzi sosesc peste 500.000 de vaccinuri de la Pfizer/BioNTech. O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer/BioNTech, care constă în 511.290 doze, soseşte luni în România, vaccinurile fiind livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
  • Interesul românilor pentru vaccinare scade, la fel şi numărul celor aflaţi pe listele de aşteptare, arată Mediafax. Dacă până acum aveam în mod constant peste 700.000 de persoane pe listele de aşteptare, numărul a început să scadă. Acum avem mai puţin de 600.000 de doritori pe listele de aşteptare. Dintre aceştia, 500.000 aşteaptă să se vaccineze cu Pfizer, 25.000 cu Moderna şi 8.500 cu AstraZeneca. De asemena, sunt peste 65.00 locuri disponibile în centrele în care se administrează AstraZeneca.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze rachete balistice de pe submarine. Coreea de Nord şi-a construit un nou submarin care poate lansa cel puţin trei rachete balistice, arată The Straits Times. Submarinul ar putea fi similar cu rusescul din clasa Romeo, construit în era sovietică, iar testările ar putea începe curând, arată sursa citată.
  • Militarii britanici ajută Ucraina în monitorizarea trupelor ruse. Militari britanici dislocaţi în Ucraina ajută la monitorizarea trupelor ruse dislocate la graniţă, arată mirror.co.uk. Un mic grup de militari britanici din forţele pentru operaţii speciale, alături de specialişti în comunicaţii, au fost deja dislocaţi în Ucraina, arată sursa citată.
  • Statele Unite avertizează Rusia şi China, în contextul amplificării crizelor din Ucraina şi Taiwan. Antony Blinken, secretarul de Stat american, într-un interviu acordat postului NBC News, duminică, a avertizat că vor fi consecinţe dacă Rusia acţionează iraţional sau agresiv, în Ucraina, iar China va ataca Taiwanul.

 

Apărarea şi securitatea României

  • 12 aprilie – Ziua internaţională a zborurilor cu echipaj uman în spaţiu. La 12 aprilie 2021, este aniversată Ziua internaţională a zborurilor cu echipaj uman în spaţiu, instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 65/271 din 7 aprilie 2011
  • BVB a câştigat 800 milioane lei în ultima săptămână. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în ultima săptămână, 800 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,44%, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu 0,85% în comparaţie cu săptămâna anterioară, arată Agerpres.