11 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 11 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Coronavirus şi vaccinuri

  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 71.000 de persoane. În total, peste 7,37 milioane s-au vaccinat, peste 6,63 milioane cu schema completă, din care peste 1,08 milioane cu doza a treia.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.291 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 405 decese, iar la ATI sunt internate 1.823 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Criză la graniţa Polonia – Belarus. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat miercuri regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de practicarea „terorismului de stat" prin transferul a mii de imigranţi clandestini la frontierele Uniunii Europene. UE a avertizat că va înăspri sancţiunile împotriva Belarusului, dar şi împotriva ţărilor şi companiilor aeriene care transportă imigranţi. Polonia a mobilizat la graniţă 12.000 de militari, 4.000 de grăniceri şi 1.500 de poliţişti. (Mediafax)
  • Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu Joe Biden. Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, şi preşedintele SUA ,Joe Biden, s-au întâlnit, miercuri, la Casa Albă, unde au discutat, printre altele, despre situaţia de securitate din estul Europei, în special despre criza migraţiei de la frontiera dintre Polonia şi Belarus şi despre situaţia din Ucraina. (AP)
  • Tensiuni Asia-Pacific. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a comparat tensiunile din regiunea Asia-Pacific cu cele din perioada Războiului Rece. Joi, la forumul APEC (Cooperare Econcomică Asia-Pacific), Xi a indicat că este necesară o mai mare cooperare, pentru a ieşi din criza cauzată de pandemia de COVID-19 şi pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, dar nu a făcut vreo menţiune cu privire la revendicările teritoriale ale Chinei asupra Indiei, Nepalului, Taiwanului şi Mării Chinei de Sud, care au alimentat situaţia tensionată. (Reuters)
  • SUA şi China vor coopera pentru combaterea schimbărilor climatice. Emisarul american pentru climă, John Kerry, şi omologul său chinez, Xie Zhenhua, au anunţat, miercuri, la conferinţa ONU privind schimbările climatice din Scoţia, că Statele Unite şi China, ţările cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon din lume, au semnat un acord pentru a-şi intensifica cooperarea în combaterea schimbărilor climatice, reducerea emisiilor de metan, protejarea pădurilor şi eliminarea treptată a cărbunelui. (CNN)
  • Pentagon: schimbările climatice şi China sunt ameninţări egale. Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, John Kirby, a declarat, miercuri, că schimbările climatice şi China sunt cele mai mari ameninţări pentru SUA, egale ca şi pondere. (Daily Mail)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ziua Veteranilor. Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi. A fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial; pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. După 1990, aproximativ 60.000 de militari au participat la misiuni externe, mai mult de jumătate în Afganistan. 30 de militari români şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 200 au fost răniţi în teatre de operaţii.
  • Incendiu la un spital suport COVID din Ploieşti. Doi pacienţi, unul de 74 şi altul de 75 de ani şi-au pierdut viaţa în urma incendiului. Alţi 16 pacienţi au fost evacuaţi. A fost activat planul roşu de intervenţie. (Mediafax)
  • Criză politică prelungită: Negocierile dintre PNL şi PSD s-au blocat când a venit vorba să desemneze premierul. Fiecare parte doreşte ca preşedintele de partid să fie premier. Se discută despre exercitarea funcţiei de prim-ministru prin rotaţie.  (Mediafax)