11 iunie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 11 iunie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: IDF

 

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a sosit în Germania pe 11 iunie pentru a participa la Conferinţa de reconstrucţie a Ucrainei şi pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz. Ucraina a creat o nouă categorie de forte, Forţa Aeronavelor fără Pilot, iar generalul Vadym Sukharevskyi, locţiitor al şefului SMG al Armatei, a fost numit comandant. Un avion rusesc Su-34 s-a prăbuşit în Oseţia de Nord. (Mediafax)
 • Războiul Israel-Hamas. Pentru prima dată de când a început războiul sângeros din Gaza, în urmă cu mai bine de opt luni, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o rezoluţie care cere încetarea imediată a focului. Paisprezece state au votat rezoluţia ce susţine propunerea Statelor Unite de încetare a focului, în timp ce Rusia s-a abţinut. Israelul a fost de acord cu acordul de încetare a focului, dar Hamas întârzie un răspuns de mai bine de zece zile. (Mediafax)
 • Europa se pregăteşte de un război fără SUA aliat. Statele Europene se pregătesc de un război mărind pentru prima de la încetarea Războiului Rece bugetele de Apărare, producţia de muniţie şi echipamente militare. Multe ţări europene cred că dacă Trump iese preşedinte ar putea să reia ameninţările cu ieşirea SUA din NATO. (CNN)
 • Pentru prima dată de când Finlanda este membru NATO, un avion rusesc a violat spaţiul aerian al acestei ţări. Incidentul a avut loc pe 10 iunie, în Golful Finlandei. Avionul rusesc a pătruns, preţ de 2 minute, 5 km în teritoriul finlandez. Forţele Aeriene finlandeze au ridicat poliţia aeriană. Finşanda şi Rusia au o graniţă de 1.300 km. (Mediafax)
 • Patru profesori de la Universitatea Iowa din SUA au fost atacaţi şi înjunghiaţi într-un parc din China. Incidentul a avut loc în parcul Parcul Beishan din oraşul Jilin, China, şi ridică multe semne de întrebare asupra propagandei anti-americane şi anti-occidentale a Partidului Comunist Chinez. (CNN)
 • Emmanuel Macron are marţi o conferinţă de presă, în condiţiile în care Franţa se pregăteşte pentru alegerile anticipate. Urmează trei săptămâni de campanie fulgerătoare înainte de primul tur al alegerilor legislative, la 30 iunie, şi al doilea, la 7 iulie, cu câteva luni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice (26 iulie - 11 august). Candidaturile trebuie depuse începând de miercuri, 12 iunie, şi până duminică, 16 iunie, la ora 18.00, potrivit decretului publicat luni în Jurnalul oficial. Campania electorală pentru primul tur de scrutin va începe luni, 17 iunie. (News)
 • Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce militari nord-coreeni au trecut pentru scurt timp linia de demarcaţie. Acest incident survine după ce Coreea de Nord a trimis recent mii de baloane cu gunoaie către vecina sa din sud, susţinând că răspunde la o campanie organizată de dezertori nord-coreeni care au trimis pliante cu propagandă anti-Phenian din Coreea de Sud. (News)
 • Acordul de cooperare Rusia-Iran a fost suspendat temporar. Noul acord de cooperare extinsă între Moscova şi Teheran a fost suspendat temporar din cauza problemelor cu care se confruntă partenerii iranieni, a anunţat marţi un oficial al Ministerului rus de Externe, citat de agenţia de stat RIA. (Hotnews)
 • Explozie în Polonia la o fabrică de muniţii. Autorităţile au declarat că explozia care a avut loc la centrul de combustibil pentru rachete din fabrica de armament Mesko din oraşul Skarzysko-Kamienna nu are legătură cu un sabotaj, din primele cercetări. O persoană a murit şi o alta a fost ucisă. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Detaşamentul Forţelor Aeriene Finlandeze cu 7 aeronave F-18 este certificat marţi pentru misiuni de poliţie aeriană, din Baza Kogălniceanu. Detaşamentul finlandez, constituit din aproximativ 90 de militari (piloţi şi personal tehnico-ingineresc) şi cele şapte aeronave F-18 Hornet, vor executa, împreună cu militari ai Forţelor Aeriene Române şi militari ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni. (MApN)
 • Marţi are loc ceremonia pentru marcarea oficială a începerii lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, prima pistă cu destinaţie militară construită în România, după 1990. Întregul proiect de investiţii pentru modernizarea şi extinderea bazei are o valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, iar finalizarea acesteia este estimată a avea loc în aproximativ 240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021. În final, suprafaţa bazei va fi de circa 2800 de hectare. (MApN)
 • Klaus Iohannis participă marţi, la Riga, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9). Agenda reuniunii cuprinde cheltuielile pentru Apărare şi sprijinul pentru Ucraina. (News)
 • Rezultate provizorii la europarlamentare: PSD-PNL 48,7%, AUR 14,95%, Dreapta Unită 8,61%, UDMR 6,53%, Partidul S.O.S. România 5,04%, REPER 3,67%, independentul Nicolae Ştefănuţă 3,05%. (G4Media)