11 iunie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 11 iunie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: MApN

Coronavirus şi vaccinuri

o Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 41.000 de persoane (peste 23.000 cu ambele doze). În total, peste 4,5 milioane s-au vaccinat, peste 4,1 milioane cu ambele doze.

o Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 113 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 24 decese, iar la ATI sunt internate 265 persoane. 

 

Evenimente politico-militare globale

o Joe Biden s-a întâlnit, joi, cu Boris Johnson. „În prezent, dezvoltăm angajamentul pentru o Cartă Atlantică revitalizată, actualizată, pentru a aborda principalele provocări ale acestui secol: securitatea cibernetică, tehnologiile emergente, sănătatea globală şi schimbările climatice,” a declarat Biden.  Biden urmează să participa la patru summituri în Europa: G7, Cornwall, 11-13 iunie; NATO, Bruxelles, 14 iunie; SUA – UE, Bruxelles, 15 iunie; SUA – Rusia, Geneva, 16 iunie.

o Emmanuel Macron a anunţat că se va întâlni cu Erdogan. Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, joi, că se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan „chiar înainte” de summit-ul NATO care va începe luni, 14 iunie, în contextul în care disputele dintre cele două ţări s-au înmulţit în ultimele luni, informează Mediafax. „Când suntem membri ai aceleiaşi organizaţii, nu putem decide să luăm echipamente care să nu permită să cooperăm, nu putem decide să desfăşurăm operaţiuni unilaterale care sunt contrare intereselor coaliţiilor pe care le-am construit," a afirmat Emmanuel Macron, dorind „o clarificare" cu Turcia pe această temă.

o China reacţionează la sancţiunile americane. Beijingul a adoptat o lege pentru a contracara sancţiunile străine. Conform legii, statul chinez poate acum să confişte sau să îngheţe „proprietăţile persoanelor sau companiilor care aderă la sancţiuni împotriva întreprinderilor sau oficialilor chinezi,” notează Mediafax.

o Pentagonul, îngrijorat de navele iraniene din Oceanul Atlantic. Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu prezenţa în Oceanul Atlantic a două nave iraniene care apar încărcate cu armament pentru Venezuela, a admis joi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, arată Digi24.

o Iran primeşte un satelit performant din Rusia. Iranul va putea folosi un satelit rusesc Kanopus-V pentru spionarea ţărilor din Orientul Mijlociu, inclusiv bazele militare americane şi israeliene, dar va putea selecta şi obiectivele pentru tragerile cu rachete cu rază medie. Lansarea va fi peste câteva luni, arată AP.

o Australia va cheltui 10 miliarde dolari pentru modernizarea submarinelor. Guvernul australian a anunţat că va aloca 10 miliarde de dolari pentru modernizarea a şase submarine pentru a face faţă ameninţărilor tot mai mari din partea Chinei, arată AP.

 

Apărarea şi securitatea României

o Comisia Europeană a retrimis României proiectul PNRR cu zeci de observaţii. Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice, notează Mediafax. Banii vor putea fi accesaţi cel mai devreme la toamnă.

o A început exerciţiul asistat de calculator Defender Europe 2021. România şi Germania găzduiesc, de joi până luni, exerciţiul de comandament Computer Assisted Exercise/Command Post Exercise (DE21 CAX/CPX), la care participă aproximativ 400 de militari de la Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE), Regimentul 46 Sprijin, Corpul Aliat de Reacţie Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie, Corpul V al Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF), precum şi din diferite structuri ale Armatei României.