11 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 11 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Ministerul rus al Apararii
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 25.000 de persoane. În total, peste 7,99 milioane s-au vaccinat, peste 7,88 milioane cu schema completă, din care peste 2,14 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.104 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 16 decese, iar la ATI sunt internate 414 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Runda de negocieri SUA – Rusia s-a încheiat fără progrese semnificative. Discuţiile dintre diplomaţi ruşi şi americani referitoare la ameninţările lui Putin cu războiul şi desfăşurării de trupe la graniţa cu Ucraina au avut loc luni, la Geneva, fără rezultate spectaculoase. Delegaţiile celor două au fost conduse de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, şi adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, iar discuţiile au durat aproape 8 ore. Statele Unite au respins propunerile de securitate ale Rusiei transmiţând că politica NATO a uşilor deschise rămâne în vigoare, în timp ce Rusia a avertizat SUA să nu subestimeze riscul unei confruntări. (Reuters)
  • Conferinţe NATO pe tema Ucrainei. După Summitul de luni, între reprezentanţii SUA şi cei ai Rusiei, continuă întâlnirile din formatele Comisiei NATO – Ucraina, în 11 ianuarie, şi Consiliului NATO - Rusia din 12 ianuarie, care vor avea loc la Bruxelles. (AP)
  • Kazahstan are un nou premier. Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, l-a desemnat marţi pe Alihan Smailov în postul de prim-ministru. Aproape 9.000 de oameni au fost arestaţi în Kazahstan de la debutul protestelor. 18 poliţişti şi militari şi 26 de demonstranţi au fost ucişi în revoltele de săptămâna trecută. (Aleph News)
  • A murit preşedintele Parlamentului European. Preşedintele Parlamentul European David Sassoli a încetat din viaţă marţi, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani, într-un spital din Italia, din cauza unor complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar. (AFP)
  • Coreea de Nord lansează a doua rachetă suspectă într-o săptămână. Coreea de Nord a lansat o a doua rachetă, marţi dimineaţa, cel mai probabil una balistică, care a aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei. Joi, presa din Phenian a raportat că armata a lansat o rachetă hipersonică. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România este îngrijorată de trupele ruse de la graniţa Ucrainei. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a declarat că „există o îngrijorare legitimă din partea ţărilor aliate şi, de asemenea, din partea României, cu privire la masarea de forţe ruse în proximitatea Ucrainei, a regiunii Mării Negre, care este substanţială, neprovocată şi nejustificată. De asemenea, vedem o serie de condiţii care au fost puse de către Rusia, care tind să modifice parametrii arhitecturii europene de securitate.”
  • Romgaz explică de ce nu a cumpărat acţiunile ExxonMobil. Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited nu a avut loc încă, deoarece mai trebuie clarificate anumite detalii de implementare, potrivit reprezentanţilor Romgaz. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Romgaz a aprobat în data de 10 decembrie preluarea participaţiei de 50% deţinută de ExxonMobil la proiectul de gaze de mare adâncime Neptun Deep. (Comunicat)