11 februarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 11 februarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: NATO
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 10.000 de persoane. În total, peste 8,09 milioane s-au vaccinat, peste 8,01 milioane cu schema completă, din care peste 2,46 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 26.466 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 138 decese, iar la ATI sunt internate 1.146 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Negocierile de la Berlin în „Formatul Normandia” nu au avut succes. Rusia şi Ucraina susţin că negocierile de la Berlin nu au produs nicio schimbare în dinamica problemei. Discuţiile cu mediatorii francezi şi germani au stagnat. Tensiunile se menţin la cote înalte în estul Ucrainei, acolo unde Rusia a concentrat un număr mare de trupe la graniţă. (Mediafax)
 • Reuniunea Alianţei QUAD pentru contracararea Chinei. Miniştrii de externe ai Alianţei Quad (Statele Unite, Australia, Japonia şi India) au început, vineri, în Melbourne, discuţiile privind contracararea acţiunilor Chinei în regiunea Indo-Pacifică. Secretarul de stat, Antony Blinken, a declarat că o confruntare militară SUA – China nu este inevitabilă, dar SUA va sprijini ţările din regiune ameninţate de China. (AP)
 • Biden îi avertizează pe americanii din Ucraina să părăsească ţara, deoarece trimiterea trupelor pentru evacuarea lor ar însemna un nou război mondial. Preşedintele Joe Biden i-a avertizat pe toţi americanii din Ucraina să părăsească imediat ţara, în cadrul unui interviu la CBS. Biden a precizat că în cazul unei invazii ruse, trimiterea trupelor americane pentru evacuarea lor ar însemna un nou război mondial. (CBS)
 • Ministrul Apărării din Marea Britanie merge la Moscova. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, este astăzi în Moscova pentru discuţii cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, despre situaţia de securitate de la graniţa cu Ucraina. Acesta este însoţit de şeful Apărării, amiralul Sir Antony David Radakin, care se va întâlni, sâmbătă, cu omologul rus, generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Secretarul General NATO vine în România. Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, vine vineri în România, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, unde va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis. (Mediafax)
 • Şeful Apărării s-a întâlnit cu SACEUR. În contextul dislocării în România din Germania a detaşamentului TF Cougar, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şi Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, s-au întâlnit joi, 10 februarie, la sediul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu. (Mediafax)
 • Şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Premierul Nicolae Ciucă se află, vineri, în vizită la Chişinău, pentru şedinţa comună a celor două guverne, român şi moldovean, context în care se va întâlni cu preşedintele Maia Sandu, cu membri ai Parlamentului, dar şi cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Republica Moldova. Va fi parafat şi documentul pentru asistenţa financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro acordată de România Republicii Moldova. (Agerpres)
 • CSM îşi alege noul preşedinte. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte, vineri, pentru a alege noul preşedinte. Pe 16 decembrie anul trecut, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost votat interimar în această funcţie, după ce Secţia pentru judecători a CSM a respins candidaturile Gabrielei Baltag şi Andrea Chiş. (Agerpres)
 • Ziua Europeană 112. Clădirile Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi Parlamentului se numără printre instituţiile publice care vor fi iluminate în roşu, vineri seara, cu prilejul Zilei Europene 112. (TVR)