11 aprilie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 11 aprilie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina. Ucraina va rămâne fără muniţie de artilerie şi rachete interceptoare de apărare aeriană „într-un timp destul de scurt", fără sprijin suplimentar din partea SUA, a declarat generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, în cadrul audierii de miercuri în Congresul SUA. Declaraţia lui Cavoli a fost cea mai recentă dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai clare cu privire la modul în care întârzierea ajutorului american slăbeşte poziţia Ucrainei pe câmpul de luptă. Rusia profită de această situaţia şi a lansat un nou baraj de rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene. (Kyiv Independent)
 • Războiul Israel-Hamas. SUA au avertizat Israelul că un atac din partea Iranului este iminent, ca răspuns la uciderea unor ofiţeri superiori în Siria, la începutul lunii. Biden a asigurat Israelul de sprijinul SUA. Ministrul israelian al Apărării a avertizat Iranul că are mijloacele necesare pentru a se apăra. Se estimează că gruparea Hezbollah, din Liban, susţinută de Iran, are peste 150.000 de rachete. (Times of Israel)
 • Pactul Migraţiei şi Azilului, adoptat de Parlamentul European. Eurodeputaţii au adoptat miercuri o vastă reformă a politicii europene a migraţiei - care înăspreşte controalele la sosirea la frontierele Uniunii Europene (UE) şi implementează un sistem de solidaritate între state şi care a provocat opoziţia extremei drepte şi a stângii radicale -, rezultatul unui compromis dificil asupra unui subiect care alimentează tensiuni şi disensiuni între Cei 27 de ani de zile. (News)
 • Cât de adânc s-au infiltrat spionii Rusiei în Austria. Ruşii au pus mâna pe cel mai avansat aparat criptografic al Occidentului. (Digi24)
 • Un japonez va fi primul astronaut neamerican care va pune piciorul pe Lună, anunţă Biden în cursul unei vizite de stat a premierului Kishida. Statele Unite vor să se întoarcă pe Lună în cadrul Programului americanArtemis. Misiunea Artemis 3 – prima care va trimite din nou stronauţi pe Lună, este planificată în 2026. (G4Media)
 • Putin se compară cu Iisus. Într-o convorbire video cu copiii, Putin a comparat propria sa misiune cu cea a lui Iisus şi a discutat despre Petru şi Andrei, doi pescari care au răspândit cuvântul lui Dumnezeu. (TVR)
 • Iranul este mai aproape ca niciodată să obţină arme nucleare. Acest lucru ar putea determina ţări din regiune, precum Turcia şi Arabia Saudită, să obţină şi ele arme nucleare. Oficialii iranieni care administrează uzina de la Fordow au început să vorbească deschis despre principiul „descurajării nucleare”, indicând faptul că Teheranul deţine acum tot ce are nevoie pentru a face o bombă nucleară – dacă alege să facă asta. (Digi24)
 • Şase ţări au semnat un acord pentru a proteja Marea Nordului de Rusia: Belgia, Olanda, Germania, Norvegia, Marea Britanie şi Danemarca. Atenţia va fi asupra infrastructurii critice de comunicaţii şi a platformelor maritime. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Iohannis participă joi la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, la Vilnius. Va pleda pentru rezultate concrete pentru îmbunătăţirea conectivităţii regionale pe axa Nord-Sud şi va aborda stimularea conectivităţii cu Ucraina şi Republica Moldova. (News)
 • Fundaţie americană Jamestown: Mai degrabă Găgăuzia, Moldova şi România, şi nu Polonia, ţările baltice şi Scandinavia ar putea deveni locuri care ar necesita o mai mare atenţie din partea strategilor occidentali. În cea mai mare parte a ultimilor 30 de ani, Chişinăul a căutat să reducă puterea şi privilegiile legate de autonomia Găgăuziei. Totuşi abordarea sa a devenit mult mai dură după ce Guţul a devenit ‚başkan’, ea adoptând o poziţie tot mai independentă şi mai prorusă, se arată într-o analiză realizată de Jamestown Foundation. (G4Media)
 • Nicuşor Dan: Avem în Bucureşti 8.000 de clădiri cu potenţial risc seismic, probabil că 1.500-2.000 sunt în clasele I şi II. Ne propunem să terminăm evaluarea pe noua lege până la finalul lui 2025. Un cutremur de magnitudinea celui din 1977 ar produce cel puţin la fel de multe victime. (G4Media)
 • Premierul Ciolacu va asista, joi, la exerciţiul multinaţional "Sea Shield 24" de la bordul Fregatei „Regina Maria". Peste 2.200 de militari şi 135 de nave maritime şi fluviale, aeronave şi autovehicule participă, în perioada 8 - 21 aprilie, la antrenamente pe Marea Neagră, în zona costieră, precum şi în Delta Dunării, în cadrul exerciţiului multinaţional "Sea Shield 24", la care iau parte 12 state: Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia şi Statele Unite ale Americii. (Agerpres)