10 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 10 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: MApN
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 67.000 de persoane. În total, peste 7,34 milioane s-au vaccinat, peste 6,60 milioane cu schema completă, din care peste 1,05 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.589 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 487 decese, iar la ATI sunt internate 1.850 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Criză la graniţa Polonia – Belarus. Charles Michel, preşedintele Consiliului European, vizitează astăzi Polonia. UE a avertizat că va înăspri sancţiunile împotriva Belarusului, dar şi împotriva ţărilor şi companiilor aeriene care transportă imigranţi. Polonia a mobilizat la graniţă o divizie, 12.000 de militari, 4.000 de grăniceri şi 1.500 de poliţişti. (Mediafax)
 • Lituania declară stare de urgenţă la graniţa cu Belarus. Starea de urgenţă a intrat în vigoare la miezul nopţii în noaptea de marţi spre miercuri şi va dura o lună. Poliţiştilor de frontieră le va fi permis să folosească „constrângerea mentală” şi „violenţa fizică proporţională” pentru a-i împiedica pe migranţi să intre în Lituania. Lituania interzice toate călătoriile pe o rază de cinci kilometri de la graniţa cu Belarus, cu excepţia cazului în care este permisă de către poliţiştii de frontieră. Telefoanele mobile ar putea fi confiscate de la migranţi, iar adunările publice în apropierea frontierei şi în tabere ar putea fi interzise. (Mediafax)
 • Jurnalist american riscă închisoarea pe viaţă în Myanmar. Danny Fenster, reţinut de câteva luni de junta din Myanmar pe când încerca să părăsească ţara, a fost acuzat de terorism şi răzvrătire şi riscă închisoare pe viaţă. (AFP)
 • Franţa relansează construcţia de reactoare. Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat marţi că Franţa va construi noi reactoare nucleare pe teritoriul său. (AFP)
 • Talibanii au organizat paradă cu tehnica americană. Talibanii au inugurat Armata Emiratului Islamic printr-o paradă pe 8 noiembrie, în Kandahar, al doilea oraş ca mărime din Afganistan. La defilare, talibanii au folosit tehnică donată de SUA armatei afgane. (AP)
 • Armata chineză a organizat un exerciţiu lângă Taiwan. Armata chineză a organizat, marţi, un exerciţiu neplanificat în apropiere de Taiwan, ca reacţie la o vizită a unor parlamentari americani. Au fost desfăşurate nave de patrulare în strâmtoarea Taiwan, iar şase aeronave au intrat în Zona de Identificare a insulei. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Ministrul de externe a cerut includerea României în Programul Visa Waiver. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat, marţi, în timpul unei vizite pe care o face în SUA, cu Alejandro Mayorkas, secretarul pentru Securitate Internă al SUA, despre includerea României în Programul Visa Waiver şi demersurile care urmează să fie efectuate pentru atingerea acestui obiectiv. (Mediafax)
 • BNR a majorat dobânda de referinţă la 1,75%. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţă marţi, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 10 noiembrie 2021. (Aleph News)
 • Criză politică prelungită: Astăzi încep negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pe programul de guvernare, pe principalele domenii, inclusiv Apărare şi Interne. (Mediafax)
 • Exerciţiul FOS JUNCTION STRIKE 2021. Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat, marţi, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului forţelor pentru operaţii speciale JUNCTION STRIKE 2021, în poligonul Sângiorgiu de Mureş. (MApN)
 • Ziua artileriei şi rachetelor terestre. În anul 1843, domnitorul Gh.Bibescu a întreprins o călătorie la Istanbul şi, la înapoiere, a adus în ţară patru tunuri de calibru 80 mm, dăruite în semn de preţuire de către sultan. Ca urmare, la 10 noiembrie 1843 se legifera înfiinţarea primei baterii de artilerie în oastea română. Astăzi, România este prima ţară din Europa de Est care are sisteme de rachete HIMARS.