10 mai 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 10 mai 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 103.000 de persoane (peste 54.000 cu ambele doze). În total, peste 3,6 milioane s-au vaccinat, peste 2,3 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 857 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 63 decese, iar la ATI sunt internate 984 de persoane.
 • Aproape 700.000 de doze Pfizer BioNTech sosesc luni în România.  697.320 de doze de vaccin de la Pfizer BioNtech ajung luni în centrele de depozitare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Medicul-şef al spitalului din Omsk, unde a fost tratat Navalnîi, nu este de găsit. Medicul Aleksandr Murahovski, şef al spitalului din Omsk (Siberia) - unde a fost tratat pentru scurt timp opozantul rus după ce i s-a făcut brusc rău, anul trecut, într-un avion în drum spre Moscova, a dispărut, a anunţat duminică poliţia rusă, notează Reuters. Alţi doi medici din acelaşi spital, care au intrat în contact cu Navalnîi, au decedat anul trecut.
 • Olaf Scholz, desemnat candidat al SPD pentru postul de cancelar al Germaniei. Social-democraţii germani, aflaţi la guvernare alături de creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel, l-au confirmat cu o majoritate covârşitoare de voturi, duminică, pe ministrul de finanţe, Olaf Scholz, drept candidat la postul de cancelar federal în alegerile generale din septembrie, relatează AP.
 • Atac armat în SUA: un bărbat a ucis 6 oameni la o petrecere. Un bărbat din statul american Colorado a deschis focul la o petrecere şi a omorât şase oameni, apoi s-a sinucis, notează AP.
 • Rusia a avut paradă militară. Peste 12.000 de militari, cu 190 de echipamente militare şi 76 de aeronave au participat, duminică, la Moscova, la parada militară din Piaţa Roşie, pentru a marca 76 de ani de la victoria împotriva nazismului, arată Tass.
 • Talibanii cer încetarea focului pentru trei zile. Talibanii au cerut, luni, încetarea focului pentru trei zile, începând de miercuri, pentru sărbătoarea Eid-al-Fitr care marchează terminarea Ramadanului, conform AP.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Preşedintele Poloniei vine astăzi în vizită oficială în România. Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, luni, împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9), pentru pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, pe 14 iunie, şi discutarea situaţiei de securitate de pe flancul estic. Preşedintele Biden şi secretarul general NATO vor avea intervenţii.
 • Paraşutişti polonezi, americani, olandezi şi germani vor fi desantaţi astăzi în Judeţul Buzău. Luni, 10 mai, începând cu ora 14.00, pe aerodromul Bazei Aeriene de la Boboc se va desfăşura o secvenţă a exerciţiului multinaţional Swift Response 21/Defender Europe 21, care va include acţiuni de desant aerian executate de militari americani, polonezi, olandezi, germani şi români.
 • România importă energie scumpă, după ce unitatea 2 de la Cernavodă a fost oprită. Preţul energei în 2021 a crescut aproape de 3 ori. Pe 8 mai, preţul pe un Mwh a fost 440 lei, iar pe 9 mai 490 lei pe un Mwh. Anul trecut preţul, pe un Mwh a fost de 190 lei, arată Aleph News.