10 iunie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 10 iunie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: IDF - Salvare ostatici

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Pentru prima data, Ucraina a lovit două aeronave ruseşti Su-57, în Baza Akhtubinsk din Regiunea Astrakhan, aflată la 600 km de linia frontului, conform purtătorului de cuvânt al informaţiilor militare ucrainene, Andrii Yusov. Ofensiva rusă din Harkov a fost oprită, a declarat consilierul la Casa Albă, Jack Sullivan. Sunt rapoarte că FOS ruseşti au trecut graniţa în Ucraina şi în regiunea Sumi, la nord de Harkov. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Membrul cabinetului de război israelian Benny Gantz a demisionat din guvernul lui Benjamin Netanyahu, după un ultimatum în care cerea schimbarea strategiei de război în Gaza. Apar tot mai multe informaţii după operaţiunea de salvare a patru ostatici israelieni de sâmbătă. Hamas a acuzat Israelul că a ucis peste 270 de palestinieni, în timp ce Israelul neagă, dar în social media a apărut informaţia că ostatica Noa Argamani a fost salvată din casa unui jurnalist palestinian care lucra pentru Al Jazeera. Pentru a obţine un acord de pace, la care Hamas nu răspunde de mai bine de 10 zile, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, ajunge astăzi în Egipt, în a opta vizită în regiune de la începutul războiului. (Mediafax)
  • Macron dizolvă parlamentul şi convoacă alegeri anticipate după şocul de la europarlamentare. Le Pen: Suntem gata să preluăm puterea. Rassemblement National (RN) a obţinut peste 32% din voturi şi a câştigat alegerile europarlamentare din Franţa cu o marjă de cel puţin 16 puncte, au arătat duminică sondajele IFOP, Ipsos şi OpinionWay. Este o victorie mare pentru Marine Le Pen, care nici nu se află pe buletinul de vot, şi pentru candidatul principal al partidului, Jordan Bardella. (Hotnews)
  • Un moment de ruptură după alegerile UE. Extremiştii au zguduit Franţa, Germania şi Austria, chiar dacă centrul păstrează echilibrul puterii la Bruxelles. Orban, cel mai slab rezultat în ultimii 20 de ani în Ungaria. Sondajele iniţiale prevedeau că Fidesz al lui Orban obţinea 50% locuri în Parlamentul European. (Hotnews)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ziua Paraşutiştilor Militari. În fiecare an, la 10 iunie, este marcată Ziua Paraşutiştilor Militari. În urmă cu 80 de ani, la această dată, era înfiinţată, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii, Şcoala de Paraşutişti, denumită ulterior Compania de Paraşutişti. Anul acesta, în România, a avut loc cel mai mare exerciţiu de desant de la terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, Swift Response 24, la care au participat peste 5.000 de militari din şapte state membre NATO. (Mediafax)
  • Alegeri Europarlamentare 2024. Rezultate parţiale în străinătate: Alianţa PSD-PNL-21,33%, ADU 16,3%, AUR-14,54%. (Digi24)