10 iunie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 10 iunie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: USAF

Coronavirus şi vaccinuri

  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 45.000 de persoane (peste 26.000 cu ambele doze). În total, peste 4,4 milioane s-au vaccinat, peste 4 milioane cu ambele doze.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 140 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 14 decese, iar la ATI sunt internate 272 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Prima oprire a lui Biden în Europa, la o unitate militară. Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit, miercuri seară, cu militarii americani din Baza Forţelor Aeriene Regale Mildenhall. Joi va avea o întâlnire cu premierul Boris Johnson, după care va participa la patru summituri: G7, Cornwall, 11-13 iunie; NATO, Bruxelles, 14 iunie; SUA – UE, Bruxelles, 15 iunie; SUA – Rusia, Geneva, 16 iunie.
  • Pentagonul a plasat contracararea Chinei în centrul strategiei de apărare. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis, miercuri, o directivă clasificată care plasează contracararea activităţilor militare ale Chinei în centrul politicii de apărare a Statelor Unite, pe fondul tensiunilor bilaterale.
  • Marea Britanie şi SUA condamnă decizia justiţiei ruse de a desemna drept extremiste organizaţiile care îl susţin pe Navalnîi. Decizia interzice reprezentanţilor acestora să participe la alegeri şi deschide calea intensificării represiunilor şi a intimidării celor care se opun regimului Putin, arată AP.
  • Germania nu vinde arme Ucrainei, la presiunea Rusiei. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a explicat, miercuri, de ce Germania nu va furniza arme Ucrainei: pentru ca Rusia să nu părăsească formatul de negocieri „Normandia" (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia), cu privire la situaţia din Donbas, în estul Ucrainei, arată Reuters.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ziua Eroilor. MApN organizează, joi, ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale militarilor căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României. Peste 1,4 milioane de militari au murit, au fost dispăruţi sau răniţi, începând cu Războiul de Independenţă.
  • Vizita preşedintelui Israelului în România. Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, participă, joi, la monumentul româno-israelian din Munţii Bucegi, comuna Şimon, Judeţul Braşov, la ceremonia militară şi religioasă de comemorare a celor şapte militari - şase israelieni şi un român -, care au murit în tragedia aviatică din 2010.