10 iulie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 10 iulie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: IDF

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Biden a declarant marţi la ceremonia aniversară a Summitului NATO că Ucraina va primi zeci de sisteme antiaeriene, inclusive 4 PATRIOT, din care unul românesc. NATO va anunţa joi, 11 iulie, la ora 21.00 (ora României), deciziile stabilite pentru sprijinirea aderării Ucrainei şi continuarea ajutorului militar. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Astăzi are loc o nouă rundă de negocieri în Doha, Qatar, după ce ieri directorul CIA, William Burns, a fost primit, la Cairo, de preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, care a subliniat importanţa unei soluţii cu două state, precum şi prevenirea extinderii conflictului în regiune. Între timp, Israelul a extins operaţiunile din oraşul Gaza, unde un militar din forţele pentru operaţii speciale a fost ucis, ducând numărul total la 327. Casa Albă a transmis că Iranul finanţează protestele anti-Israel. ONU avertizează că situaţia palestinienilor este critică. (Times of Israel)
  • A doua zi a Summitul aniversar NATO, la Washington. Astăzi are loc cea mai importantă reuniune NATO, Consiuliul Nord-Atlantic, la nivel de şefi de stat, unde se vor lua cele mai importante decizii pentru apărarea flancului estic, care vor fi anunţate la ora 23.30 (ora României) de secretarul general al Alianţei. (Mediafax)

 

Apărarea şi securitatea României

  • A fost definitivat contractul prin care România va cumpăra obuziere K-9 Tunet din Coreea de Sud. Este vorba despre 54 de obuziere şenilate K-9 Tunet şi 84 de vehicule de suport, pentru 4 miliarde lei. (TVR)
  • Ambasadorul israelian Reuven Azar: România a făcut lucruri pe care nu le putem spune, a ajutat în culise la eliberarea ostaticilor. România şi Statul Israel au o relaţie unică, veche de 1.000 de ani, o legătură între popoare, a declarat, marţi, ambasadorul Israelului, Reuven Azar, în cadrul unui eveniment dedicat finalului său de mandat în ţara noastră, în care a mulţumit României şi pentru că „a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor”. (G4Media)
  • Din 10 iulie, încep lucrările de reparaţie a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar. Lucrările, programate să dureze 730 de zile, se vor desfăşura zilnic, timp de 10-12 ore. (News)
  • Iohannis la summitul NATO: Suntem pregătiţi pentru decizii ferme pentru creşterea securităţii colective şi rezilienţei. Preşedintele României, Klaus Iohannis, care participă la summitul aniversar al NATO de la Washington, a afirmat marţi seară, într-o postare pe o reţea de socializare, că liderii aliaţi sunt „pregătiţi pentru dezbateri substanţiale şi decizii ferme pentru creşterea securităţii colective şi a rezilienţei”. (TVR)