10 august 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 10 august 2021

Florin Jipa

Sursă foto: ESA
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat sub 13.000 de persoane. În total, peste 5 milioane s-au vaccinat, peste 4,9 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 181 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 3 decese, iar la ATI sunt internate 80 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Rusia a început exerciţii de amploare în Marea Neagră şi Crimeea. Peste 10.000 de militari şi 40 de nave participă la manevrele militare organizate de Districtul Militar de Sud. Vor fi mobilizaţi şi militari din provinciile ocupate, Abhazia şi Oseţia de Sud. Se vor organiza trageri reale în peste 20 de poligoane. (Aleph News)
  • SUA avertizează China asupra efectelor unui conflict. Antony Blinken a denunţat, în cursul unei sesiuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema siguranţei maritime, desfăşurată online, "tentativele de intimidare a altor state de a-şi accesa resursele maritime" în Marea Chinei de Sud. „Unii pot afirma că nu este sarcina Statelor Unite ori a altor naţiuni care nu au pretenţii teritoriale să rezolve disputele din Marea Chinei de Sud. Dar este sarcina şi chiar responsabilitatea oricărei naţiuni să apere regulile pe care am stabilit cu toţii să le urmăm şi să rezolve pe cale paşnică disputele maritime", a afirmat Antony Blinken.
  • SUA avertizează Iranul, din cauza atacului dat asupra petrolierului unde şi-a pierdut viaţa şi un marinar român. Administraţia Joseph Biden a avertizat, luni, că Iranul va fi tras la răspundere pentru atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic.
  • Moldova cheamă pentru consultări ambasadorul de la Moscova. MAE din Republica Moldova l-a chemat în ţară pe ambasadorul său din Rusia, Vladimir Golovatiuc, pentru consultări. Nu ar fi vorba de relaţia dintre cele două state, ci de activitatea ambasadorului şi eventual schimbarea lui. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Aviatorii români au efectuat 9 misiuni în Macedonia de Nord. Detaşamentul românesc care foloseşte o aeronavă C-27J Spartan pentru stingerea incendiilor din Macedonia de Nord a executat nouă misiuni în ultimele trei zile. (MApN)
  • România începe să-şi plătească datoria de la Agenţia Spaţială Europeană. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat că ţara noastră va plăti o primă tranşă din datoria de 124 milioane de euro acumulată faţă de Agenţia Spaţială Europeană. Conform lui Teleman, prin participarea la acest program, România are acces la misiunile spaţiale ştiinţifice europene; realizarea rachetelor Ariane 6, Vega C şi naveta Space Rider; sateliţii Sentinel, Aeolus, Truths, Novacom; misiunile Proba-3 şi Hera; reţeaua de date de observare a Terrei; sistemele de navigaţie satelitară; sistemele de urmărire şi monitorizare; programele tehnologice de vârf. (MCID)
  • Protest la Bucureşti „Vrem dreptate pentru 10 august". 11 organizaţii şi asociaţii organizează astăzi un protest la Bucureşti, deoarece au trecut trei ani de când manifestaţia din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, împotriva modificărilor legislative din domeniul Justiţiei, a fost spulberată cu violenţă de către autorităţile statului, fără ca justiţia să gasească vinovaţii. (Comunicat)