01 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 1 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 65.000 de persoane. În total, peste 7 milioane s-au vaccinat, peste 6,3 milioane cu schema completă, din care peste 866.000 cu doza a treia.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.424 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 394 decese, iar la ATI sunt internate 1.874 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Premierul Macedoniei de Nord a demisionat. Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, şi-a anunţat demisia, duminică, în urma rezultatelor slabe obţinute de partidul său, SDSM (stânga), la alegerile municipale. (AFP)
  • Întâlnire SUA – China. Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit, duminică, la Roma, cu omologul său chinez Wang Yi, în marja summitului G20. Oficialul american i-a atras atenţia omologului chinez despre nerespectarea drepturilor omului în Xinjiang, Tibet şi Hong Kong, şi presiunile militare ale Chinei din Mările Chinei de Est şi de Sud şi Strâmtoarea Taiwan. (AP)
  • Summitul G20 cu promisiuni dar fără angajamente. Grupul statelor dezvoltate şi emergente (G20) a ajuns la o poziţie de compromis, duminică, asupra obiectivului atingerii neutralităţii climatice, fixând ca termen general „jumătatea secolului". De asemenea, s-a convenit limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de perioada preindustrială. (Mediafax)
  • Jokerul din Tokyo. 15 persoane au fost rănite, duminică, într-un tren din capitala Japoniei. Individul costumat în Joker a folosit un cuţit şi a fost reţinut de poliţie. (Mediafax)
  • Turcia vrea rachete antiaeriene europene. Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat, duminică, la Roma, după întâlnirea cu preşedintele Franţei şi premierul Italiei, că s-au realizat paşi importanţi în achiziţia de sisteme de rachete antiaeriene SAMP-T, realizate de consorţiul franco-italian  EUROSAM. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Criză politică prelungită: Nicolae Ciucă şi-a chemat miniştrii la şedinţă. Miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă au fost, duminică, chemaţi de premierul desemnat la o şedinţă pentru discutarea programului de guvernare.  Miniştrii vor fi audiaţi marţi în comisiile parlamentare de specialitate, iar votul de învestitură va fi miercuri în plenul reunit al Parlamentului. (Mediafax)
  • Iohannis participă la Summitul privind Schimbările Climatice. Preşedintele Klaus Iohannis participă, în zilele de 1 şi 2 noiembrie, la Summitul liderilor mondiali care va avea loc în cadrul Conferinţei Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), la Glasgow, Scoţia. Reuniunea COP26 îşi propune un angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, precum şi asumarea unor reduceri semnificative până în 2030. (Administraţia Prezidenţială)