08 august 2022

Times: 200 de militari din Africa de Sud, în stare de alertă, după ce numărul incidentelor legate de infracţiuni şi revolte a crescut

Andreea Soare

Armata Africii de Sud a pregătit 200 de militari pentru a fi dislocaţi în cazul în care trebuie să ajute forţele de ordine la oprirea incidentelor de violenţă şi revoltă din ţară, scrie Bloomberg, cu referire la Times.

Sursă foto: Wikipedia

Militarii au primit ordinul după o întâlnire a consiliului comandamentului militar, care a avut loc săptămâna trecută, când generalii au fost avertizaţi să fie în stare de alertă. Orice dislocare ar fi realizată în cooperare cu Poliţia Africii de Sud.

Potrivit Times, în fiecare provincie din ţară se află câte o unitate militară pregătită să fie dislocată în situaţii de urgenţă. Ordinul primit de militarii sud-africani face referire la o unitate diferită, de 200 de militari, care să fie de asemenea pregătită de dislocare.

Aceştia ar putea fi dislocaţi imediat ce primesc ordin de la preşedintele Cyril Ramaphosa.

Ordinul de a pregăti o unitate de militari pentru intervenţii alături de poliţia sud-africană vine în contextul în care peste 80 de persoane, aparţinând unui grup de „mineri imigranţi”, au fost acuzate că ar fi violat 8 femei din comunitatea Krugersdorp.  Acuzaţii au iscat un adevărat scandal în toată ţara, întrucât cetăţenii simt să autorităţile sud-africane nu îi mai pot ţine în siguranţă. Astfel, cetăţenii au creat grupuri şi au mers să distrugă taberele minerilor şi i-au dezbrăcat şi bătut în văzul tuturor. Cei mai mulţi dintre aceşti mineri vin din alte ţări din Africa.

În această perioadă, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, se află într-un tur în Africa, luni având programată o întâlnire, în Africa de Sud, cu omologul său Naledo Pandor, în care vor discuta despre dialogul strategic SUA-Africa de Sud. După Africa de Sud, acesta va vizita Republica Democrată Congo şi Rwanda.