05 februarie 2019

Theresa May vrea evitarea reinstituirii frontierei între Irlanda de Nord şi Irlanda

Mihai Draghici

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a reiterat marţi, în cursul unei vizite în oraşul nord-irlandez Belfast, angajamentul de a evita reintroducerea controalelor vamale la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, în contextul Brexit.

"Reafirm angajamentul de a realiza o ieşire din UE care să asigure că nu va fi reinstituită frontiera concretă între Irlanda de Nord şi Irlanda. Acest angajament este de neclintit", a declarat Theresa May, citată de agenţia Associated Press.

Premierul Marii Britanii a subliniat că va face eforturi pentru a modifica Acordul Brexit în scopul reconfigurării garanţiilor privind frontiera irlandeză.

Uniunea Europeană intenţionează să aplice controale vamale la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relaţie bilaterală.

După ce Camera Comunelor a respins Acordul Brexit, Theresa May a cerut Uniunii Europene renegocierea proiectului, deşi Bruxellesul a exclus această posibilitate.