27 iunie 2019

Theresa May, întâlnire oficială cu preşedintele rus în cadrul summitului G20

Bianca Pavaluca

Prim-ministrul britanic Theresa May va avea o întâlnire oficială cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul summitului G20 din Japonia, în cadrul căreia îi va transmite liderului rus că Marea Britanie este dispusă să aibă o relaţie diferită cu Administraţia de la Moscova, conform Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Marea Britanie este dispusă să dezvolte o relaţie diferită cu Rusia, dacă Administraţia de la Moscova încetează activităţile de subminare a securităţii internaţionale, a transmis miercuri purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

Totuşi, purtătorul de cuvânt a insistat că întâlnirea dintre cei doi lideri nu va însemna normalizarea relaţiilor dintre Marea Britanie şi Rusia.

„Întâlnirea este o oportunitate importantă de a trimite un mesaj de la lider la lider şi de a ne asigura că poziţia Marii Britanii este bine înţeleasă. Această întâlnire nu reprezintă normalizarea relaţiilor”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Relaţia bilaterală dintre Marea Britanie şi Rusia s-a deteriorat în urma otrăvirii agentului dublu Serghei Skripal cu agentul neurotoxic Novicioc. Marea Britanie consideră Administraţia de la Moscova responsabilă de comiterea atacului.

„Poziţia prim-ministrului în ceea ce priveşte incidentul din Salisbury şi comportamentul malign al Rusiei este bine-cunoscută. Rămânem deschişi la o relaţie diferită, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă Rusia încetează activitatea de subminare a tratatelor internaţionale şi a securităţii colective”, a declarat purtătorul de cuvânt.