21 noiembrie 2018

Theresa May afirmă că Marea Britanie continuă negocierile cu Uniunea Europeană pe tema relaţiei post-Brexit

Mihai Draghici

Marea Britanie continuă negocierile cu Uniunea Europeană pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, afirmă premierul Theresa May, citată de site-ul agenţiei Reuters.

"Continuăm să purtăm negocieri asupra viitoarelor relaţii, pentru a obţine acordul despre care considerăm că ar fi potrivit pentru Marea Britanie", a declarat Theresa May.

Premierul britanic a explicat că sunt trei posibilităţi pentru evitarea reinstituirii controalelor la frontiera dintre Irlanda, stat membru UE, şi Irlanda de Nord, teritoriu britanic - garantarea statutului, prelungirea tranziţiei sau "aranjamente alternative".

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles deja prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.