16 martie 2019

The Washington Post: Un grup secret disident, ce vrea să-l înlăture de la putere pe Kim Jong Un, ar fi organizat un raid ce a vizat ambasada nord-coreeană la Madrid

Mircea Olteanu

Un grup disident, care vrea să-l înlăture de la putere pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, ar fi organizat un raid asupra ambasadei Coreei de Nord în Spania, relatează cotidianul The Washington Post, citând surse familiare cu planificarea şi executarea misiunii.

Sursă foto: Mediafax

La finalul lunii februarie, cu doar câteva zile înainte de summitul de la Hanoi, între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, persoane mascate s-au infiltrat în Ambasada Coreei de Nord la Madrid, au imobilizat mai mulţi angajaţi ai misiunii diplomatice, au furat calculatoare şi telefoane mobile, după care au părăsit locul faptei în două vehicule de lux.

Grupul responsabil pentru această operaţiune este cunoscut sub numele de Cheollima Civil Defense, o organizaţie secretă disidentă care doreşte să înlăture de la putere dinastia Kim, potrivit surselor menţionate anterior de cotidian.

Oficialii guvernamentali din Coreea de Nord, Statele Unite şi Spania au refuzat să comenteze informaţiile despre presupusa implicare a acestui grup.

Persoane familiare cu incidentul spun că grupul nu a acţionat în coordonare cu vreun guvern. Agenţiile de informaţii americane ar fi fost în mod special reticente să se implice, având în vedere momentul şi caracterul sfidător al misiunii. Dar raidul reprezintă cea mai ambiţioasă operaţiune de până acum pentru această organizaţie disidentă obscură care încearcă să submineze regimul nord-coreean, potrivit surselor cotidianului.

Experţi consultaţi de Washington Post au declarat că dispozitivele electronice furate de agresori conţin probabil informaţii preţioase despre oficiali nord-coreeni, inclusiv despre Kim Hyok Chol, liderul echipei nord-coreene pentru discuţiile cu SUA.