28 august 2018

The Washington Post: Donald Trump a anulat vizita lui Mike Pompeo în Coreea de Nord după primirea unei scrisori beligerante

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anulat vizita în Coreea de Nord a secretarului american de Stat, Mike Pompeo, după ce acesta a primit o scrisoare beligerantă din partea unui oficial nord-coreean, informează cotidianul The Washington Post, citând surse din cadrul Administraţiei SUA.

Sursă foto: Mediafax

Pompeo a primit vineri dimineaţă o scrisoare de la Kim Yong Chol, vicepreşedintele Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, au relatat doi oficiali americani. Conţinutul scrisorii nu este cunoscut, însă a fost considerat suficient de beligerant de către Trump şi Pompeo încât au decis să anuleze vizita secretarului de Stat în Coreea de Nord.

Vizita fusese anunţată în ziua precedentă şi urma să se desfăşoare săptămâna aceasta. Cu această ocazie, Pompeo urma să-l prezinte oficialilor nord-coreeni pe noul trimis special al SUA la Phenian, Stephen Biegun.

Sarah Huckabee Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat pentru CNN că Trump a anulat vizita întrucât a considerat "că nu progresăm suficient în privinţa denuclearizării Peninsulei Coreea".

Cotidianul mai afirmă că nu este de aşteptat ca Trump să renunţe cu totul la diplomaţie în această chestiune, însă în cazul în care Phenianul nu răspunde pozitiv la acţiunile sale recente atunci probabil liderul de la Casa Albă va urma sfatul oficialilor americani care militează pentru sporirea presiunilor asupra regimului Kim Jong-Un prin intermediul sancţiunilor sau prin alte mijloace.