16 aprilie 2022

The Times: Trupele SAS se află în Ucraina unde antrenează militarii ucraineni pentru folosirea rachetelor NLAW, după ce Rusia a avertizat că implicarea Occidentului în conflictul ruso-ucrainean reprezintă începutul celui de-al treilea război mondial

Andreea Soare

Trupele SAS au antrenat militarii ucraineni din Kiev în vederea folosirii rachetelor antitanc NLAW, scrie DailyMail.

Sursă foto: Profimedia

Aceste antrenamente marchează prima dată când forţele britanice oferă instrucţie ucrainenilor, de când preşedintele Vladimir Putin a cerut invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. Doi militari din batalioane diferite din Ucraina au declarat pentru The Times că forţele speciale britanice au antrenat militarii ucraineni de două ori în ultimele două săptămâni.

Militarii britanici au fost prezenţi în Ucraina încă de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, însă au fost retraşi în februarie. Informaţiile privind implicarea britanicilor în acest conflict apar după ce o televiziune de stat rusă a avertizat că implicarea Occidentului în acest război reprezintă începutul celui de-al treilea război mondial.

The Times scrie că reporterii săi au vorbit cu doi comandanţi ucraineni – Yurii Mironenko şi un comandant al forţelor speciale ucrainene, identificat cu numele „Skiff”. Mironenko a spus că noii recruţi din batalionul său, staţionaţi în Oblon, au fost antrenaţi de trupele SAS în folosirea rachetelor NLAW.

De la începutul războiului, Kievul a primit peste 3.600 de rachete NLAW de la UK. Deşi acestea sunt relativ uşor de folosit, Mikonenko a declarat că instrucţia trupelor ucrainene este esenţială, având în vedere că mulţi oameni s-au alăturat rezistenţei ucrainene de la începutul războiului şi nu au fost antrenaţi în folosirea lansatoarelor de rachete, înainte ca britanicii să fie retraşi din ţară.

Potrivit acestuia, militarii ucraineni care nu au apucat să fie antrenaţi de britanici au fost nevoiţi să intre pe YouTube să înveţe cum să folosească rachetele NLAW.

Ministerul Britanic al Apărării a refuzat să confirme informaţiile, susţinând că nu comentează activităţile forţelor speciale.

În Ucraina se mai află, de asemenea, foşti soldaţi britanici, infanterişti şi forţe speciale, care antrenează voluntarii din armata ucraineană.

Cu toate acestea, cei doi militari ucraineni susţin că antrenamentele primite pentru folosirea rachetelor NLAW au fost făcute de militari britanici în activitate.