31 martie 2019

The Sunday Times: Guvernul May riscă să se prăbuşească

Mircea Olteanu

Guvernul Marii Britanii, condus de Theresa May, riscă să se prăbuşească ca urmare a impasului privind Brexit, în condiţiile în care cel puţin 6 membri proeuropeni ai Cabinetului de la Londra ameninţă cu demisia dacă May alege opţiunea unui Brexit fără acord, potrivit publicaţiei The Sunday Times.

Sursă foto: Mediafax

Dar în acelaşi timp, potrivit publicaţiei, mai mulţi miniştri pro-Brexit au semnalat că vor demisiona dacă May decide ca Marea Britanie să rămână într-o uniune vamală cu UE şi după Brexit, ori dacă solicită o amânare pe termen lung a procesului de Brexit.

Marea Britanie urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, dar, în contextul impasului politic de la Londra, Guvernul de la Londra a cerut, cu aprobarea Camerei Comunelor, amânarea Brexit până pe 30 iunie. Uniunea Europeană a acceptat amânarea Brexit până pe 12 aprilie dacă Acordul nu va fi aprobat şi până pe 22 mai dacă va fi aprobat.

Membrii Camerei Comunelor au respins vineri, a treia oară, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Ulterior, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, de opoziţie), a cerut demisia premierului conservator Theresa May şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie.

Publicaţia Mail on Sunday, citată de agenţia Reuters, a relatat că un nou vot în Camera Comunelor pe tema acordului Brexit ar putea avea loc marţi.

În cazul unui nou eşec ar putea fi convocate alegeri anticipate chiar de miercuri, au adăugat jurnaliştii de la Mail on Sunday, fără însă să ofere detalii despre sursele pe care se bazează.

Membri de rang înalt ai Partidului Conservator, condus de Theresa May, au declarat că partidul nu doreşte alegeri anticipate, temându-se că va fi "anihilat" la urne în condiţiile impasului pe tema Brexit, relatează ziarul The Sunday Telegraph.