The New York Times: Discuţiile cu Trump sunt considerate ca inevitabile de liderii din Iran
Marinela SarbuÎn cercurile de putere de la Teheran, în care sloganul „Moarte pentru America” este scandat în mod regulat, a luat naştere ideea că Iranul trebuie să negocieze în cele din urmă cu preşedintele Donald Trump, potrivit mai multor persoane care ştiu despre această schimbare, potrivit The New York Times.
Aceşti oameni au spus că liderii Iranului au ajuns la concluzia că Donald Trump ar putea fi reales şi că ţara nu mai suportă încă şase ani de sancţiuni impuse de acesta, scrie cotidianul american.
Este o schimbare remarcabilă pentru clasa politică de la Teheran, care în ultimii 40 de ani şi-a riscat legitimitatea prin sfidarea Statelor Unite, dar a fost deosebit de ostilă faţă de Trump, mai motează publicaţia.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a vorbit despre o posibilă întâlnire cu Donald Trump la începutul acestei săptămâni, indicând că ar fi dispus la discuţii dacă va fi în beneficiul cetăţenilor iranien, potrivit acesteiai.
Rouhani s-a răzgândit în 24 de ore, sugerând că ordinul ar fi putut fi anulat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Oamenii care au cunoştinţă despre gândirea ierarhiei iraniene au spus că atitudinea lui Rouhani trebuie privit ca parte a unei noi strategii emergente, menţionează New York Times.
Aceştia au spus că strategia urmăreşte două trasee paralele: afişarea unei poziţii mai defensive în cea ce priveşte politicile militare şi nucleare ale Iranului pentru a-l irita pe Trump, semnalând în acelaşi timp dorinţa de a discuta în anumite condiţii, apelând la ceea ce se consideră a fi instinctele sale de a ajunge la o înţelegere, adaugă publicaţia.
„Iranul s-a schimbat complet”, a declarat Abbas Abdi, un fost lider al studenţilor care au fost luaţi ostatici la Ambasada Statelor Unite în 1979 şi acum este o figură proeminentă într-o facţiune cunoscută sub numele de reformişti, care este deschisă dialogului cu americanii.
Abdi a spus că cei care s-au opus unui asemenea dialog, „au ajuns la concluzia că ceea ce funcţionează acum cu America este dur, dar sunt deschişi pentru discuţii dacă Trump oferă unele garanţii.”
Liderii iranieni au fost indignati anul trecut, dupa ce Donald Trump a abandonat acordul nuclear din 2015 cu marile puteri mondiale, a cerut un acord mai strict si a reimpus sancţiuni Iranului.
În timp ce unii ar fi sperat că Trump ar putea fi ales doar pentru un mandat la Casa Albă, această opinie a dispărut.
Noua strategie, au spus cei care au vorbit despre aceasta, a fost, de asemenea, bazată pe o victorie în politica externă către Trump pe care ar putea-o folosi pentru a-şi consolida perspectivele de realegere.
Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.